Читај ми!

Izabrani novi akademici

Srpska akademija nauka i umetnosti primila 20 novih članova, a 22 akademika dobila status redovnog člana SANU.

U Srpsku akademiju nauka i umetnosti primljeno je 20 novih članova, a 22 akademika dobila su status redovnog člana SANU.

Od novih članova, 13 akademika izabrano je za dopisne članove, dok je njih sedam dobilo zvanje inostranog člana.

Skupštini SANU na kojoj su primljeni novi članovi, prisustvovala su 124 akademika koji su nove i postojeće kolege birali tajnim glasanjem, među 82 predložena kandidata.

"Svi predloženi kandidati imaju sjane biografije. Svi su vrhunski stručnjaci i umetnici", rekao je predsednik SANU Nikola Hajdin.

Za izbor redovnog člana bila su potrebna 43 glasa, dok je za dopisne i inostrane članove moralo da glasa najmanje 66 članova SANU.

Najmlađi član SANU i jedan od izabranih za redovnog člana, kompozitorka Isidora Žebeljan rekla je agenciji Beta da je dobila dodatni podstrek za dalji rad.

"To je veliki korak napred koji me obavezuje da učinim što više za društvo i svoje bližnje", rekla je Isidora Žebljan.

U Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke za redovne članove izabrani su Milan Damnjanović i Gradimir Milovanović, za dopisne Branislav Jelenković, Vladica Cvetković i Miodrag Mateljević, a za inostranog fizičar Laslo Foro.

Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja izabrani su u Odeljenje hemijskih i bioloških nauka za redovne članove, Radmila Petanović i Radomir Saičić za dopisne članove i Gordana Vunjak Novaković za inostranog člana SANU.

U Odeljenje tehničkih nauka za redovne članove izabrani su Zoran Đurić, Ninoslav Stojadinović i Zoran Popović, za dopisne Velimir Radmilović, a za inostranog Valerij Vasiljevič Kozlov.

Nebojša Lalić, Vojislav Leković, Peško Predrag i Vladisav Stefanović izabrani su u Odeljenje medicinskih nauka za redovne članove. Za dopisne članove izabrani su Petar Seferović, Zoran Krivokapić i Milorad Mitković, a za inostranog Mihail Veniaminovič Ugrumov.

U Odeljenje jezika i književnosti za redovne članove izabrani su Nada Milošević Đorđević, Predrag Piper, Aleksandar Loma i Milorad Radovanović, za dopisne Goran Petrović i Janoš Banjai, a za inostranog književnik Peter Handke. U Odeljenje društvenih nauka za redovne članove izabran je Danilo Basta.

Dragoljub Živojinović i Mirjana Živojinović izabrani su u Odeljenje istorijskih nauka za redovne članove, Ljubodrag Dimić za dopisnog, a za inostranog člana izabran je istoričar Anatolij Arkađevič Turilov.

U Odeljenje likovne i muzičke umetnosti za redovne članove izabrani su Isidora Žebeljan, Branislav Mitrović, Todor Stevanović i Ivan Jevtić, za dopisne Petar Omčikus, za inostranog arhitekta Ivan Štraus.

Sledeći izbori za članove Srpske akademije nauka i umetnosti biće održani za tri godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво