Читај ми!

Javni servis je javno dobro

Kao što morate da se starate o tome da održavate ulice, auto-puteve, tako morate da se starate o javnom servisu koji predstavlja javno dobro i u tom smislu se određuje njegov status od finansiranja do uređivačke samostalnosti, rekao je za RTS predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, koji je pre 10 dana učestovao u Zagrebu na konferenciji o ulozi nacionalnih parlamenata u osiguranju nezavisnosti javnih servisa, rekao je da je ključna poenta skupa eksperata iz Saveta Evrope i ljudi koji se bave javnim servisima da je javni servis javno dobro.

"Tako je kolega iz Hrvatske rekao da ga ne interesuje da li neko gleda HRT ili ne, on mora da plaća taksu, jer je javni servis javno dobro", rekao je Obradović, gostujuću u Jutarnjem programu RTS-a.

Kao što morate da se starate o tome da održavate ulice, auto-put, tako morate da se starate o javnom servisu koji predstavlja javno dobro i u tom smislu se određuje njegov status od finansiranja do uređivačke samostalnosti, rekao je Obradović.

U Hrvatskoj je nivo pretplate na nivou 98 procenata. "U Hrvatskoj ne postoji pretplata, postoji taksa koja ima status poreza i ako ne platite taj porez slede sankcije", objasnio je Obradović.

Obradović kaže da HRT samo od pretplate ubira godišnje oko 180 miliona evra, a tu su još komercijalni prihodi.

"Znamo da je RTS imao planirani budžet od 100 miliona evra, ali da se bori i da je stigao negde do 70 miliona. Uz svu distancu i eventualne zamerke javnom servisu mi moramo da budemo svesni toga da je finansijska nezavisnost osnov za uređivačku samostalnost", kaže Obradović.

"Ne razumem neke ovdašnje 'teoretičare' koji često spominju i finansiranje iz budžeta. Na skupu u Zagrebu je jasno rečeno da ne postoje na nivou EU jasno propisani standardi, ali finansiranje javnog servisa iz budžeta je najlošije rešenje koje se ne predlaže", rekao je Obradović.

Postoje takse, pretplate i jasno definisani prihodi javnog servisa, ali i jasni zahtevi koje on mora da ispuni", rekao je Obradović.

Obradović je rekao da je rasprava oko javnog servisa visokopolitizovana čak i negde personalizovana što je, kako kaže, loše.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи