Читај ми!

Počeo Kurban-bajram

Muslimanski vernici širom Srbije, jutarnjim molitvama u džamijama, proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Centralna bajramska svečanost tim povodom u Beogradu održana u Bajrakli džamiji.

Jutarnjim molitvama u džamijama širom Srbije muslimani proslavljaju prvi dan, jednog od najvećih praznika u islamu, Kurban-bajrama.

Centralna bajramska svečanost tim povodom u Beogradu je održana u Bajrakli džamiji. Molitvu je predvodio i bajramsku hudbu održao zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. Molitvi je prisustvovao predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, centralnu bajramsku svečanost održao je u Muhadžir-Nikšić džamiji u novopazarskom naselju Hadžet. Bajram namaz je predvodio i bajramsku hudbu održao muftija Zukorlić.

Muslimani širom sveta proslavljaju ovaj veliki praznik, koji se naziva i hadžijski, jer se tada završava hadž, glavno godišnje hodočašće do Kabe u Meki. Hadž je jedna od pet glavnih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu da finansiraju troškove hodočašća, ne ugrožavajući život svoje porodice.

U zoru se odlazi u džamije, čeka se izlazak sunca i klanja molitveni namaz. Posle čestitanja, po tradiciji ide se na groblja. Prvog dana Kurban-bajrama očevi i majke daruju decu i najmlađu rodbinu. Žene pripremaju bogate trpeze za goste. Običaj je da se deci poklanjaju bombone.

Tradicionalno se prinosi žrtva, ovca ili ovan. Kurbansko meso deli se na tri dela, od kojih je jedan namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Dozvoljeno je da se kurbansko meso podeli i nemuslimanima, što zbližava ljude i neguje dobrosusedske odnose.

Zbog različitog računanja vremena po islamskom kalendaru, muslimani u Srbiji su dan kasnije počeli proslavu Kurban-bajrama, u odnosu na muslimane u Turskoj, Makedoniji i Albaniji.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво