Читај ми!

Dosta su svetu jedne Šumarice

Prvi put obeležen Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Zločin koji se dogodio u Šumaricama je opomena za sve, poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić iz Kragujevca i dodao da narod nikada ne stoji iza zlikovaca.

12.01 - Završen "Veliki školski čas" u Šumaricama. 

11.08 - Prva među stranim delegacijama vence je položila delegacija nemačke ambasade. 

11.00 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić polaže venac na spomen obeležje u Šumaricama. Vence polažu i delegacije Skupštine Srbije, grada Kragujevca, ministarstva odbrane i diplomatije, kao i ministri prosvete Žarko Obradović, energetike Zorana Mihajlović, kulture Bratislav Petković.

Polaganjem venaca, intoniranjem himne i izvođenjem poeme "Oni su ušli u naš dom" u memorijalnom parku "Šumarice" obeležen je Dan sećanja na srpske žrtve, povodom 21. oktobra 1941. godine kada su nemačke okupacione snage izvršile masovno streljanje civila u Kragujevcu i veliki broj ratnih zločina nad civilima u Srbiji tokom jeseni 1941. godine.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, posetio je kragujevački memorijalni park "Šumarice" i prisustvovao "Velikom školskom času".

Narod nikada ne stoji iza zlikovaca, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić iz Kragujevca i dodao da je zločin koji se dogodio u Šumaricama opomena za sve.

Nikolić je u izjavi novinarima istakao da je zadovoljan što obeležavanju godišnjice i polaganju venca streljanim građanima Kragujevca prisustvuje i ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm.

"Mislim da je ovo dobra opomena za sve i drago mi je što je tu i njegova ekselencija ambasador Nemačke, koji je i time dokazao veličinu svog naroda, jer narod nikada ne stoji iza zlikovaca", poručio je Nikolić.

Predsednik je dodao da ovo obeležavanje za njega ima poseban značaj od najranijeg detinjstva i da mu je drago što se još uvek na ovom mestu okuplja toliko ljudi, pošto odavno nisu živi roditelji stradalih.

Pored predsednika Republike vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Narodne skupštine, grada Kragujevca, predstavnici diplomatskog kora, među kojima su bili ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Belorusije.

Venac su prvi položili i predstavanici Prve kragujevačke gimnazije, iz čijih učionica je na desetine dece i profesora dovedeno na streljanje 1941. godine.

Srbija prvi put ove godine obeležava 21. oktobar kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, ustanovljen prošlogodišnjim izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima.

Kraj Spomenik streljanim đacima i profesorima, na 71. godišnjicu od masovnog streljanja civila, izvedena je poema "Oni su ušli u naš dom" Jovana Zivlaka, u kojoj je učestvovalo oko četrdesetak glumaca i statista. Muziku je komponovao Miroslav Štatkić, a kostime i scenografiju je  uradio je Milivoje Štulović.

Prethodno je vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služio moleban.

Antiratna manifestacija "Veliki školski čas" održava se svake godine i po tradiciji iz Šumarica se u svet šalje poruka  da se nikada ne ponovi zločin nacista koji su  1941. godine u Kragujevcu streljale hiljade civila među kojima i đake i profesore Prve kragujevačke gimnazije.

Zločin koji su počinile nemačke okupacione snage 20. i 21. oktobra 1941. godine smatra se jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Republike Srbije u Drugom svetskom ratu.

Za kragujevačku istoriju 21. oktobar, koji je od prošle godine i državni praznik, predstavlja poseban datum koji se obeležava nizom manifestacija tokom celog meseca.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво