Читај ми!

Knez Pavle ponovo u Srbiji

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića dopremljeni u Srbiju i preneti u Sabornu crkvu u Beogradu. Sahrana posmrtnih ostatka biće obavljena u subotu na Oplencu. Mimohod za građane u Sabornoj crkvi do petka do 17 časova.

17.42 - Kolona sa posmrtnim ostacima Kneza Pavla Karađorđevića stigla u Sabornu crkvu u Beogradu. Prvu poštu Knezu Pavlu odaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i princ Aleksandar Karađorđević.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđević, ekshumirani 28. septembra na groblju "Boa-de-Vo" u Lozani, preneti su u Sabornu crkvu u Beogradu.

Nešto pre 18 sati pripadnici Garde, svečane jedinice Vojske Srbije, u prisustvu brojnih građana i uz zvuke himne "Bože pravde" uneli su kovčege sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, njegove supruge i sina u Sabornu crkvu sa koje su se oglasila zvona.

Ceremoniji su prisustvovali ćerka kneza Pavla i kneginje Olge princeza Jelisaveta Karađorđević sa porodicom, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, koji je posle atentata na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića bio namesnik od 1934. do marta 1941. godine kada je otišao u izgnanstvo, kao i kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića.

Posmrtni ostaci će u Sabornoj crkvi biti izloženi naredna 24 sata, a potom sahranjeni u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, porodičnoj crkvi Karađorđevića. Svečani ispraćaj za Oplenac počinje sutra u 17 časova.

Sahrana će, prema najavi Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, biti organizovana uz najveće državne počasti u subotu, 6. oktobra, tačno u podne.

Knez Pavle Karađorđević rođen je u Sankt Peterburgu 1893, a preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu. Posle ubistva kralja Aleksandra Prvog, u Marselju 9. oktobra 1934, postao je knez-namesnik Kraljevine Jugoslavije, umesto maloletnog Petra Drugog. Potpisnik je Trojnog pakta sa silama Osovine, 25. marta 1941, što je dovelo do masovnih demonstracija u Beogradu kojima je pakt odbačen, a Kraljevina Jugoslavija ušla u rat koji je posle 12 dana izgubila.

Čin opštenacionalnog pomirenja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je njegova dužnost bila da čoveka koji je vodio ovu državu poštuje zato što je "sve to Srbija, bila ona monarhija ili republika".

"Sve je to utkano u istoriju i sudbinu naše države. Mislim da je ovo naš dug prema Karađorđevićima ne samo zato što su Karađorđevići, nego i prema knezu Pavlu zato što je on u to vreme bio regent – na izvestan način predsednik države", rekao je Nikolić.

Vlada Srbije nastojaće da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra, i pored toga što "postoje izvesni problemi sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju.

Povratak posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića je veliki dan za Srbiju i čin opštenacionalnog pomirenja, rekao je premijer Ivica Dačić.

"Ovo je pokazatelj odnosa države prema dinastiji Karađorđević i nije vreme da ukazujemo na to da li su neki postupci bili ispravni", rekao je Dačić i ponovio da je odata počast svim Karađorđevićima.

Premijer je istakao da je povratak posmrtnih ostataka porodice Karađorđević iz Lozane čin opštenacionalnog pomirenja i zaključio da je to bio i dug prema Karađorđevićima, ali i prema Srbiji da, kako je naglasio, sva njena deca počivaju u otadžbini.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво