Knez Pavle ponovo u Srbiji

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića dopremljeni u Srbiju i preneti u Sabornu crkvu u Beogradu. Sahrana posmrtnih ostatka biće obavljena u subotu na Oplencu. Mimohod za građane u Sabornoj crkvi do petka do 17 časova.

17.42 - Kolona sa posmrtnim ostacima Kneza Pavla Karađorđevića stigla u Sabornu crkvu u Beogradu. Prvu poštu Knezu Pavlu odaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i princ Aleksandar Karađorđević.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđević, ekshumirani 28. septembra na groblju "Boa-de-Vo" u Lozani, preneti su u Sabornu crkvu u Beogradu.

Nešto pre 18 sati pripadnici Garde, svečane jedinice Vojske Srbije, u prisustvu brojnih građana i uz zvuke himne "Bože pravde" uneli su kovčege sa posmrtnim ostacima kneza Pavla, njegove supruge i sina u Sabornu crkvu sa koje su se oglasila zvona.

Ceremoniji su prisustvovali ćerka kneza Pavla i kneginje Olge princeza Jelisaveta Karađorđević sa porodicom, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, kao i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom.

Posmrtni ostaci kneza Pavla, koji je posle atentata na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića bio namesnik od 1934. do marta 1941. godine kada je otišao u izgnanstvo, kao i kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića.

Posmrtni ostaci će u Sabornoj crkvi biti izloženi naredna 24 sata, a potom sahranjeni u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, porodičnoj crkvi Karađorđevića. Svečani ispraćaj za Oplenac počinje sutra u 17 časova.

Sahrana će, prema najavi Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, biti organizovana uz najveće državne počasti u subotu, 6. oktobra, tačno u podne.

Knez Pavle Karađorđević rođen je u Sankt Peterburgu 1893, a preminuo je 14. septembra 1976. godine u Parizu. Posle ubistva kralja Aleksandra Prvog, u Marselju 9. oktobra 1934, postao je knez-namesnik Kraljevine Jugoslavije, umesto maloletnog Petra Drugog. Potpisnik je Trojnog pakta sa silama Osovine, 25. marta 1941, što je dovelo do masovnih demonstracija u Beogradu kojima je pakt odbačen, a Kraljevina Jugoslavija ušla u rat koji je posle 12 dana izgubila.

Čin opštenacionalnog pomirenja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je njegova dužnost bila da čoveka koji je vodio ovu državu poštuje zato što je "sve to Srbija, bila ona monarhija ili republika".

"Sve je to utkano u istoriju i sudbinu naše države. Mislim da je ovo naš dug prema Karađorđevićima ne samo zato što su Karađorđevići, nego i prema knezu Pavlu zato što je on u to vreme bio regent – na izvestan način predsednik države", rekao je Nikolić.

Vlada Srbije nastojaće da vrati i posmrtne ostatke kralja Petra, i pored toga što "postoje izvesni problemi sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Nikolić, koji je i predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u Srbiju.

Povratak posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića je veliki dan za Srbiju i čin opštenacionalnog pomirenja, rekao je premijer Ivica Dačić.

"Ovo je pokazatelj odnosa države prema dinastiji Karađorđević i nije vreme da ukazujemo na to da li su neki postupci bili ispravni", rekao je Dačić i ponovio da je odata počast svim Karađorđevićima.

Premijer je istakao da je povratak posmrtnih ostataka porodice Karađorđević iz Lozane čin opštenacionalnog pomirenja i zaključio da je to bio i dug prema Karađorđevićima, ali i prema Srbiji da, kako je naglasio, sva njena deca počivaju u otadžbini.

broj komentara 63 pošalji komentar
(subota, 06. okt 2012, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

М

Тачно. Ни једна земља у Европи, која је монархија није у хаосу, свака има свој ниво, а ми не знамо куд ћемо. Пет деценија социкјализма нас је скупо коштало!Србија треба да буде краљевина.

(petak, 05. okt 2012, 09:46) - anonymous [neregistrovani]

Obrenovići

Eeee moja Srbijooo...Da li se iko od vas seća dinastije Obrenovića i kako im se ono loza zatrla?...E moji monarhisti...

(petak, 05. okt 2012, 09:14) - anonymous [neregistrovani]

karađorđevići

Da li netko zna gdje je sahranjen Đorđe Karađorđević, najstariji sin kralja Petra Prvog. On nije nikada postao kralj iako mu je to pravo pripadalo kao prvorođencu. Znam da je živio i umro u Beogradu poslije 2.sr. i da ga komunisti nisu dirali iako je Avnoj zabranio povratak porodici Karađorđevića u zemlju.

(petak, 05. okt 2012, 08:22) - anonymousDusanka [neregistrovani]

Knez Pavle

Hvala Bogu, pa se desi, konacno, da svi vidimo da je pravda spora, ali dostizna.

Neka nas Knez Pavle i clanovi Njegove Porodice, konacno nadju spokojstvo u svojoj i nasoj Srbiji.(petak, 05. okt 2012, 08:14) - Ana [neregistrovani]

Mesto im je u Srbiji

Mislim da je uradjena prava stvar, njima jeste mesto u Srbiji u Oplencu.
A kako bi bilo da je bilo, to mozemo da zamislimo, istorija od 1940 -1980 god. je bila cudna, ne znamo ni ko je rezirao , a jos gore po nas Srbe ko nam je bio vodja. Zato dosta vise pljuvanja i velicanja ispranih komunistickih fraza o izdajnicima. Zar nije najveca izdaja povesti narod u rat bez oruzja i ikakve strategije?

(petak, 05. okt 2012, 07:43) - Voroncov [neregistrovani]

Umetnička duša

Knez Pavle je pre svega bio duša okrenuta umetnosti. Njegova ljubav je bila umetnost, muzeji, to je bio njegov san. Vlasti se ne bi nikada ni prihvatio da nije bilo Marseljskog atentata. Kralj Aleksandar koji je slutio da će ga zločinci negde ubiti, za života je Pavka ubedio da se mora prihvatiti vlasti. I Pavle je to učinio samo iz poštovanja prema Aleksandru, a verovatno i sa nadom da može spasiti Jugoslaviju.Šta se sve dogodilo poznato je. Kao najveći greh pripisana mu je kapitulacija pred Hitlerom i pristupanje Trojnom paktu. Patriotska raspoloženja u srpskom narodu ipak su tada bila jača od pacifizma i kapitulantstva. Kako se to tragično završilo znamo.Uzalud je nagađati šta bi bilo da je ugovor sa Trećim Rajhom ostao na snazi. Lično smatram da bi se Jugoslavija sve jedno tada raspala, jer su unutrašnji neprijatelji godinama spremali njeno uništenje, a spoljni su imali apetite. Što se tiče pravednosti toga društva ono je bilo vrlo slično današnjem, a s obzirom da je to bila Jugoslavija međunaciomalne suprotnosti su bile maksimalno izražene. U svakom slučaju knezu Pavlu je pripalo teško breme života koje on nije tražio i sam život mu je bio tragičan. Sada neka u miru počiva tamo gde mu je i mesto!

(petak, 05. okt 2012, 01:19) - Jovan [neregistrovani]

Korekcija

Srbija nije monarhija, kao sto Aleksandar nije prestolonaslednik, vec gradjanin Aleksandar Karadjordjevic pretendent za prestolonaslednika.

(petak, 05. okt 2012, 00:34) - anonymous [neregistrovani]

moje misljenje

Ja volim Kraljevinu.I volela bih da se I Kralj I svi princevi vrate prime u Srbiju.Volela bih da se I sadasnji Princevi svi vrate u Srbiju I proglase monarhiju.

(petak, 05. okt 2012, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

Re-Pa

Nije bitno ko vlada.
Bitno je cime vlada,Skime vlada.

(petak, 05. okt 2012, 00:23) - anonymous [neregistrovani]

Kraljica Natalija

Da bi pomirenje bilo konacno treba vratiti i Obrenovice-Kraljicu Nataliju.