Читај ми!

Zabranjeni svi skupovi u subotu u Beogradu

Iz bezbednosnih razloga zabranjeni svi skupovi zakazani za subotu, pa i Parada ponosa. To je pokazatelj kapitulacije države, poručuju organizatori Parade i najavljuju Prajd u četiri zida. Ne osporavaju se ničija građanska prava, već se štite životi, kaže premijer i ministar policije Ivica Dačić.

Premijer i ministar policije Ivica Dačić rekao je da su Parada ponosa kao i svi ostali skupovi najavljeni za subotu, 6. oktobar, zabranjeni, a uslovi za takvu odluku stekli su se na osnovu svih procena bezbednosnih službi i preporuke Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

Dačić je rekao da je takva odluka doneta jer postoje najave ozbiljnijeg ugrožavanja reda i mira i bezbednosti građana.

"U ovom trenutku smatramo da je Srbiji najmanje potrebno da dođe do sukoba i žrtava i da su se zato stekli uslovi da se zabrane svi skupovi zakazani za 6. oktobar, uključujući i šetnju u okviru Parade ponosa", istakao je Dačić.

Premijer je precizirao da to znači da će biti odloženo održvanje utakmica najavljenih za subotu, svi skupovi najavljeni u znak protivljenja održavanju Parade ponosa s ciljem da se sačuva stabilan javni red i mir.

"Kredibilitet Srbije je veoma važan da pokaže snagu svoje države i ovo ne znači nikako povlačenje i kapitulaciju pred nekima koji misle da mogu svojim paramilitarnim i bilo kakvim drugim pretnjama da ugroze održavanje javnih skupova, već je procenjeno da u ovom trenutku može da dođe do ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira, što može ozbiljno ugroziti interese građana i države u celini", ukazao je premijer.

Dačić je naveo da se MUP ni na koji način ne meša niti osporava bilo čija ljudska i građanska prava i slobode.

"Ova odluka nije usmerena protiv prava bilo koga. Ova odluka je rešenje da zaštiti bezbednost građana Beograda i da spreči sve eventualne sukobe i konflikte i izbijanje raznih nemira koji mogu da ugroze i diplomatsko-konzularna predstavništva stranih država i, naravno, da zaštiti, pre svega, živote građana i pripadnika MUP-a", poručio je Dačić.

Reakcije na zabranu Parade ponosa

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa kaže za RTS da zabrana pokazuje da nema političke volje da se Parada održi.

Kako je naveo, organizatori će se obratiti Ustavnom sudu i tražiti da se primeni odluka tog suda od 22. decembra 2011. kada je stara odluka iz 2009. godine proglašena neustavnom i kada je rečeno da je država prekršila pravo na okupljanje i Ustav. Drugi korak je, kako navodi, ustavna žalba, a treći obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Sa druge strane, nastavićemo naš program kako smo i planirali, u petak dolaze gosti iz inostranstva, u subotu ćemo napraviti 'Prajd' u četiri zida, kao prošle godine. Ovo je zaista veliki poraz demokratije u Srbiji, i ko posle ovoga bude rekao da zaista postoje ljudska prava u Srbiji i da se poštuju, on zaista ne govori istinu", naveo je Miletić.

Član Organizacionog odbora Parade Boban Stojanović kaže da će skup zakazan za 6. oktobar, "na neki način biti obeležen", i pored zabrane Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Nismo još odlučili u kojoj će to formi biti. Sutra ćemo o svemu detaljnije obavestiti javnost na konferenciji za novinare", rekao je Stojanović agenciji Beta.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland saopštio je da je iznenađen i razočaran zato što je ponovo zabranjeno održavanje "Parade ponosa" u Beogradu.

"Građanima treba omogućiti da koriste svoja prava na slobodu okupljanja i izražavanja. Srbija treba da bude u situaciji da štiti takav događaj, koji je zajedničko mesto modernih demokratija", naveo je u saopštenju Jagland.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da je odluka o zabrani Parade ponosa zakazane za 6. oktobar u Beogradu politička odluka i da dovodi u pitanje vladavinu prava u Srbiji.

"Uveren sam da je država mogla da osigura bezbednost svih učesnika Parade da je bilo potrebne volje. Zabranom Parade oduzeta je prilika srpskoj policiji da pokaže svoju profesionalnost i sposobnost da održava javni red i mir", rekao je Kacin.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je da zabrana održavanja ovogodišnje Parade ponosa predstavlja izraz nespremnosti države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje i slobodu govora.

"Zabrana istovremeno pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji i koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije", rekla je poverenica.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović istakao je da je odlukom o zabrani Parade ponosa država građanima jasno rekla da nemaju pravo da žive kao slobodni ljudi i da su prinuđeni da se plaše i sklanjaju u sopstvenom gradu i zemlji pred pretnjama, nakon što su to učinile i institucije, suspenzijom prava na slobodno okupljanje.

"Ne brane se tako ni država, ni bezbednost, ni moral, ni tradicija i hrišćanstvo. Suština države je zakon, a poruka hrišćanstva ljubav. Suština zabrane je potpuna suprotnost tome – kapitulacija, povlađivanje onima koji nasilno mrze, ustupak strankama koje kalkulišu oko rejtinga, kao što su činile i ranije vlade", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi medijima.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine takođe su se oglasili, poručujući premijeru da omogući poštovanje Ustava, prema kome je Srbija svetovna država u kojoj su svi građani ravnopravni i jednaki pred zakonom, a sloboda okupljanja zagarantovana svima ukoliko ne ugrožavaju prava drugih.

"Povodom zahteva koji vam je uputio poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej da 'autoritetom predsednika Vlade' onemogućite održavanje izložbe fotografija i Parade ponosa, tražimo da autoritetom premijera omoguđite poštovanje Ustava", navodi se u pismu upućenom Ivici Dačiću.

Број коментара 126

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво