Читај ми!

Parada od ulice do četiri zida

Zvanične odluke o zabrani Parade ponosa nema, a u slučaju da je bude, organizatori najavljuju da će ovog puta preduzeti neke korake. Ako bude zabranjena, biće održana "u četiri zida".

Ukoliko šetnja zakazana za 6. oktobar bude zabranjena, organizatori Parade ponosa neće izaći na ulicu. U tom slučaju, kažu, Parada će biti održana "u četiri zida".

Prateće manifestacije, uključujući i osporavanu izložbu švedske umetnice, nisu pod znakom pitanja. Protivnici Parade najavljuju skupove kako bi sprečili otvaranje te izložbe i traže zabranu šetnje.

Više nevladinih organizacija, skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i poverenica za zaštitu ravnopravnosti, tražili su od nadležnih da preduzumu mere kako bi osigurali poštovanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji.

Zvanične odluke o zabrani Parade ponosa nema, a u slučaju da je bude, organizatori najavljuju da će ovog puta preduzeti neke korake.

"Prvo što ćemo tražiti od da Ustavnog suda da sprovede odluku, kojom je zabrana 2009. godine bila neustavna i da ne može da se zabranjuje Parada ponosa, a onda ćemo preduzeti i druge mere", ističe Goran Miletić iz organizacionog odbora Parade ponosa.

Ukoliko do Parade dođe, Pokret "Dveri" planira skup ispred Vlade Srbije istog dana. Pokret traži i da se zabrani za sutra planirana izložba fotografija, na kojima je Hrist u ženskim cipelama, a Bogorodica lezbijka.

"Mi ćemo, svesni rizika i opasnosti, ali odlučni u nameri, sutra se okupiti ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju i svim nenasilnim sredstvima pokušati da sprečimo da do te izložbe ne dođe", ističe Branimir Nešić iz Pokreta "Dveri".

Zabranu Parade traži i Jedinstvena Srbija. Lider stranke ocenio je da nisu ugrožena ljudska prava LGBT osoba, već prava većine građana Srbije, koji ne žele da posmatraju nešto što nije u redu.

"Bio sam na svadbi gde je muškarac bio mladoženja, a žena je mlada i gde je bilo mnogo dece. Ne borim se da idem na svadbu gde je mlada muškarac", tvrdi lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Lider Jedinstvene Srbije rešen je da od Parade zaštiti i jagodinsku žirafu Jovanču.

"Pošto su ovo dani parade srama, nabavio sam Jovanči devojku, koja će stići u četvrtak ili petak u Jagodinu, jer ne želim da moj Jovanča iz Jagodine sazna informaciju da je bila šetnja u Beogradu i da, daleko bilo, ne postane ono što JS i ogromna većina građana u Srbiji ne želi", ističe Marković.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić napisao je na Fejsbuk stranici da se "zalaže za održavanje Parade ponosa".

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je gostujući na RTS-u da bi Parada, iz bezbednosnih razloga, mogla biti otkazana.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво