Читај ми!

Dveri najavljuju prijavu zbog izložbe

Zbog izložbe "Ecce Homo" pokret Dveri najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora. Ta manifestacija uperena je na vređanje svih tradicionalnih religija i verskih zajednica, navode Dveri.

Pokret "Dveri" saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora izložbe "Ecce Homo" u okviru "Nedelje ponosa" zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, jer smatra da je ta manifestacija uperena na vređanje svih tradicionalnih religija i verskih zajednica.

Dveri će krivičnu prijavu podneti i protiv rukovodstva Centra za kulturnu dekontaminaciju gde će izložba biti održana.

Prema krivičnom zakonu Srbije, za onoga ko verske simbole izlaže poruzi predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora, dok kazna od dve do 10 godina zatvora može da se izrekne ako dođe do nereda i težih posledica, ili kao i licu koje je to delo učinilo zloupotrebom službenog položaja i ovlašćenja, navode Dveri.

Kao vid protesta protiv održavanja gej parade, koja je najavljena za subotu, Dveri su za isti dan zakazale protest ispred Vlade Srbije.

U saopštenju se dalje navodi sa će Dveri nenasilno, civilnim oblikom otpora učiniti sve da zaustave gej paradu i manifestacije koje njeni organizatori najavljuju, a koje, kako tvrde, na najgrublji način provociraju većinu građana Srbije.

Taj pokret je za sredu prijavio štandove na kojima će deliti letke protiv gej parade ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, gde će biti organizovana izložba "Ecce Homo".

Dveri u saopštenju ocenjuju da "pod vidom 'borbe za ljudska prava' i 'prava na umetničko izražavanje' organizatori takozvane Nedelje ponosa svesno sprovode bezočno vređanje verskih osećanja, ne samo pravoslavnih hrišćana kao dominantne verske populacije u Srbiji, nego i svih tradicionalnih religija i verskih zajednica".

Stav Dveri je da "umetnička sloboda" prestaje kada se vređaju nacionalna, religiozna i verska osećanja drugih ljudi, navodi se u saopštenju.

"Odlučno se zalažemo protiv svakog nasilja na verskoj i nacionalnoj osnovi. Smatramo i zahtevamo od državnih organa da ovu izložbu, koja suštinski predstavlja nasrtaj na religiozna osećanja i učenja tradicionalne vrednosti i svesno izaziva destabilizaciju Srbije, zabrane", navodi se u saopštenju.

Dveri, kako se dodaje, čine sve da, s jedne strane, probude institucije sistema u Srbiji i da ih svim zakonom dozvoljenim sredstvima nateraju da reaguju i zaštite građane Srbije.

"S druge strane, ustajemo u zaštitu policajaca, kao i onih pripadnika LGBT populacije koji ne podržavaju održavanje gej parade, a koji su na ovaj način dovedeni u opasnost", piše u saopštenju.

Ukoliko sve ovo ne urodi plodom, ako država ne zabrani gej paradu i izložbu, potpuno je legitimno organizovati nenasilne proteste, zaključuju Dveri.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се