Читај ми!

Odgovornost za loše stanje pravosuđa

Na vlastima je da utvrde odgovornost članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca koji su doveli do lošeg stanja u srpskom pravosuđu, poručili Društvo sudija i Udruženje tužilaca.

Društvo sudija i Udruženje tužilaca apelovali na vlasti da utvrde odgovornost članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji su doveli do lošeg stanja u srpskom pravosuđu i čije je sve odluke o reizboru sudija i tužilaca iz 2009. ukinuo Ustavni sud Srbije.

"Mi tražimo da se utvrdi objektivna odgovornost članova Visokog saveta sudstva jer očigledno nisu svoj posao radili kako treba. Ovo nije revanšizam, jer bi u tom slučaju tražili i pojedinačnu krivičnu odgovornost", navela je predsednica Društva sudija Dragana Boljević na konferenciji za novinare.

Ona je ukazala da neće biti poverenja u srpsko pravosuđe dok se iz njega ne uklone oni koji su odgovorni za pogrešne i nezakonite odluke donete tokom reizbora sudija 2009. godine, a koje su dve i po godine kasnije poništene, a neizabrani sudije i tužioci vraćeni na posao.

Boljevićeva je ukazala da Društvo sudija, kao strukovno udruženje, nema zakonsku mogućnost da pokrene postupak za razrešenje članova Saveta, jer to prema Zakonu može da učini samo Savet, koji takođe podnosi i predlog za razrešnje Narodnoj skupštini.

"Pošto oni neće pokrenuti postupke protiv sebe, mi smo Ministarstvu pravde dostavili predlog za izmene zakona o Visokom savetu sudstva prema kom će se ustanoviti mehanizni za utvrđivanje odgovornosti članova tog Saveta", navela je predsednica Društva sudija.

Na pitanje novinara da li će tražiti i odgovornost bivše ministarke pravde Snežane Malović, Boljević je navela da je "Malovićku i njenu stranku stigla politička kazna", i ponovila da Društvo ne traži krivičnu, već objektivnu odgovornost.

Predsenik Upravnog odbora Društva sudija Konstantin Mitić Vranjkić ukazao je da Visoki savet sudstva nema više legitimitet jer u njegovom radu učestvuju sudije o čijem izboru u to telo, 36 odsto sada vraćenih sudija, nije imalo mogućnost da se izjasni jer su bili odstranjeni iz pravosuđa.

Oni takođe nemaju više ni poverenje svojih kolega, što je dovoljna okolnost da se izbori (za izborne članove iz reda sudija) za Visokog saveta sudstva, naglasio je Mitić Vranjkić.

Ukoliko te sudije same ne podnesu ostavke na funkcije mi ćemo tražiti nove sudijske izbore, dodala je Boljević.

I Udruženje tužilaca Srbije takođe poziva vlasti da utvrdi odgovornost pojedinih članova Državnog veća tužilaca iz prvog i drugog sastava, kako bi se otklonile sve sumnje vezane za rad tog tela, rekao je predsednik Udruženja Goran Ilić.

On je istakao da nisu svi članovi Državnog veća tužilaca podjednako "odgovorni" i pohvalio rad profesora Pravnog fakulteta Milana Škulića, koji se, kako je naveo, javno zalagao za drugačije odlučivanje u tom telu i često kritikovao njegove odluke.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво