Читај ми!

Digitalizacija srpskih službenih novina

Čelnici NBS-a i "Službenog glasnika", Jorgovanka Tabaković i Slobodan Gavrilović potpisali ugovor o digitalizaciji srpskih službenih novina od 1813. do 2013. godine. Na jednom mestu u PDF formatu imaćemo dva veka pravnog sistema Srbije, istakao Gavrilović.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i generalni direktor JP Službeni glasnik Slobodan Gavrilović potpisali su danas ugovor o saradnji na projektu digitalizacije srpskih službenih novina od 1813. do 2013. godine.

Službenom glasniku ovim ugovorom je omogućeno korišćenje digitalizovanih brojeva Novina serbskih za period od 1883. do 1919. iz Arhiva NBS.

Digitalizacija projekta će korisnicima omogućiti sistemsko pretraživanje arhive, kako po imenima i pojmovima, tako i po vrsti građe i datumima.

Prvi deo ovog projekta treba da bude okončan do avgusta 2013. godine, kada će biti svečano obeležena dva veka srpskih službenih novina.

Guverner Jorgovanka Tabaković je navela da se digitalizacijom popunjava praznina o prošlosti sa jedne strane, dok sa druge strane pokazuje da je saradnja, a ne konkurencija na istom poslu nešto što treba da bude ideja vodilja u narednom periodu.

"Kažu da pisanjem stvaramo rešetku želeći da zadržimo deo vremena koji proživljavamo, a ova rešetku koju su napravile naše kolege digitalizacijom novina je divan poslužavnik istorije srpske kulture", navela je Tabaković.

Prema njenim rečima, Zakon o Narodnoj banci Kraljevine Srbije kojim je ona osnovana, kao i sve sledeće izmene i dopune, izveštaji sa zborova akcionara, pregledi dobiti, objave o stavljanju novčanica u promet, dnevni kursevi valuta, oglasi i drugi materijali u vezi sa Narodnom bankom štampani su baš na stranicama Novina serbskih.

Direktor JP Službeni glasnik Slobodan Gavrilović je rekao da je identičan ugovor potpisan i sa Narodnom bibliotekom Srbije, kao i da je u međuvremenu skeniran materijal za period od 1919. do 1945. koji nije obuhvaćen ovim ugovorima.

"Nakon ovog potpisivanja mi ćemo zajedno, na jednom mestu u PDF formatu imati dva veka pravnog sistema Srbije", istakao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, Novine serbske su posebno značajne za pravni sistem, a naprednom pretragom će korisnici moći da pronađu bilo koji zakon, uredbu, nameštenja, razrešnje, odlikovanje, pomilovanje..

Osim toga, kako je naveo, moći će da vide i deo kulturnog blaga koji je skivren iza pravnog, jer su saradnici novina bili i najveći književnici.

Tokom 2007. godine Arhiv NBS je digitalizovao i postavio na internet-stranici više od 9.900 brojeva Srpskih novina za period 1883-1919, koje se čuvaju u Biblioteci i Arhivu NBS.

Potpisivanjem ugovora o saradnji JP Službeni glasnik će se omogućiti korišćenje digitalizovanih brojeva koji se nalaze u Arhivu NBS, što će olakšati i ubrzati obiman i složen posao digitalizacije srpskih službenih novina.

Pored neospornog kulturno-istorijskog značaja za trajno očuvanje sadržaja i identiteta naučnoistraživačke i političko-pravne riznice Srbije, realizacija ovog projekta će dati veliki doprinos potrebama današnjice i modernizacije nacionalnog zakonodavstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво