Читај ми!

Slučaj "Politika", politički kriminal

"Farmakom" bio prinuđen da preko ćerki firmi učestvuje u kupovini 50 odsto udela "Politike", rekao za RTS prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. I slučaj "Politika" vodi do afere "Agrobanka" – suma koja je nedostajala za kupovinu, potiče iz kredita "Nove Agrobanke" i "Privredne banke Beograd", rekao Vučić.

Firma "Farmakom" bila je prinuđena da preko ćerki firmi učestvuje u kupovini 50 odsto udela "Politike", rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dokumenti: Slučaj Politika, Slučaj Večernje novosti i Slučaj Dnevnik

Vlasnik "Farmakoma" bio je primoran da učini uslugu najvećoj stranci u bivšoj vladi, objasnio je Vučić i ocenio da je reč o "političkom kriminalu uz ekonomske zloupotrebe".

I slučaj "Politika" vodi do afere "Agrobanka" – suma koja je nedostajala za kupovinu potiče iz kredita "Nove Agrobanke" i "Privredne banke Beograd", naglasio je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, novac iz kredita korišćen je u kupovini "Politike" i potraživanju "Novosti" i "Dnevnika".

"Nemamo dokaze na koji je način država odustala od preče kupovine, osim činjenice da je prodavac to tumačio tako da je država svojim nečinjenjem i neprotivljenjem odustala od prava preče kupovine", rekao je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade poručio je da će narednih dana naći načina da zaštite državu, ali bez hajke na firmu "Farmakom" koja, kako je podsetio, zapošljava više od 3.500 ljudi.

Prema njegovim rečima, ugovor o kupoprodaji 50 odsto vlasničkog udela u preduzeću "Politika" novine i magazini (PNM) zaključen je 29. juna 2012. godine između "Ist medija grupe" iz Moskve i "Ost medija holdinga" iz Beča kao prodavca, prema ceni od 4,7 miliona evra, od kojih je prodavcu isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 kupac će isplatiti do 1. decembra 2014. godine.

Potpredsednik Vlade rekao je da je "Ist medija grupa" kupila 50 odsto u vlasništvu "Politike", a da je drugačija procedura sprovedena za kupovinu novosadske firme "Dnevnik Vojvodinapres" i "Večernjih novosti", gde su kupljena potraživanja koja su obezbeđena založnim pravom.

Vučić je naveo da je "Farmakom" deo platio iz svog obrta i da su mu, kada više nije bilo sredstava, dati kredit iz državnih banaka, "Nove Agrobanke" i iz "Privredne banke Beograd", i da je zatim novac uplaćen za kupovinu "Politike" i potraživanja "Novosti" i "Dnevnika".

On je prodaje "Politike", "Novosti" i novosadskog "Dnevnika" ocenio kao "komplikovane operacije" koje su sprovedene da bi neko imao medijsku kontrolu.

Nastavak istrage uprkos pritiscima

Vučić je naglasio da istraga u vezi sa "Agrobankom" neće biti zaustavljena uprkos, kako je rekao, različitim pokušajima da do toga dođe.

"'Agrobanka' je nešto što će se tek videti, kolike su reperkusije pre svega krivično-pravne, ali i svake druge", naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da već više vremena znaju šta se zaista dogodilo, šta je bio plan i zašto je osnovana "Nova Agrobanka" i na koji način je uopšte sve to funkcionisalo.

Na pitanje zašto misli da će uspeti u borbi protiv korupcije, pošto su svi ranije ili kasnije odustajali, Vučić je odgovorio da tu borbu više niko neće moći da zaustavi.

"Ne znam kako će se završiti, mnogo je moćan protivnik. Ali tu borbu niko više neće moći da zaustavi, ma kako neslavno politički ili na neki drugi način budem završio, neko iza mene će to uspeti da privede kraju", naglasio je Vučić.

"Država će pobediti, ma ko tu državu da predstavlja. To više niko u ovoj zemlji neće moći da zaustavi", zaključio je Vučić.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво