Читај ми!

Brojne pretnje uoči "Parade ponosa"

Tri nedelje uoči "Parade ponosa" sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom, rekla poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i pozvala državu da preduzme mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika. Organizatori "Parade ponosa" nisu protiv okupljanja ratnih veterana u vreme održavanja parade.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić zabrinuta je zbog činjenice da su tri nedelje uoči najavljene "Parade ponosa" i manifestacija koje su najavljene tim povodom, sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom.

Petrušićeva je ukazala da je LGBT grupacija i dalje jedina u Srbiji kojoj se osporava i negira pravo na slobodno okupljanje i pozvala državne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika planiranih manifestacija i stvorili svi neophodni uslovi za njihovo mirno sastajanje.

"Otvorenim pretnjama nasiljem stvara se atmosfera straha i podstiče netrpeljivost, mržnja i neprijateljstvo prema LGBT osobama, što je i svojevrsni pokušaj da se stvori alibi za neodržavanje ovogodišnje Parade parade", istakla je Petrušićeva.

Poverenica je ukazala da svi u Srbiji treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, našim sugrađanima i sugrađankama, "jer koliko sutra to može biti svako od nas".

Poverenica je još jednom bezrezervno podržala sve LGBT osobe i istakla da država i njeni organi vlasti moraju pokazati moć i spremnost da zaštite Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora.

Istovremeno, organizatori "Parade ponosa" negirali su da se protive okupljanju ratnih veterana 6. oktobra, u vreme održavanja parade, i dodali da je jedini cilj takvih glasina da se podigne tenzija.

"Beograd Prajd je manifestacija kojom se promovišu ljudska prava i slobode i čija je ideja ukazivanje na položaj gej zajednice u Srbiji. Polazna tačka našeg angažovanja je činjenica da ljudska prava pripadaju svima i da svi u Srbiji treba da budu ravnopravni, dostojanstveni i da uživaju sva prava koja nam pružaju Ustav i zakoni ove zemlje", navodi se u saopštenju.

U sopštenju se kaže da moraju biti poštovana prava svih društvenih grupa koje se smatraju ugroženim i da nema opravdanja za njihovo kršenje, već da institucije države moraju da učine što je u njihovoj moći da dokažu da zaista brinu o svojim građanima.

Organizatori navode da država mora da prihvati da njeni građani imaju probleme i da imaju pravo da se bore za bolji život.

Gej lezbejski info centar (GLIC) podržao je juče skup koji su ratni veterani zakazali za 6. oktobar u Beogradu, kada bi trebalo da se održi i "Parada ponosa" ali je izrazio iznenađenje zbog "kratkovidosti organizatora 'Parade ponosa' koji ne žele da pokažu ni minimum solidarnosti sa drugim ugroženim društvenim grupama".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво