Читај ми!

Rezervisti dobili slučaj u Strazburu

Evropski sud u Strazburu presudio da Srbija mora da plati ratne dnevnice rezervistima Treće armijske oblasti angažovanim tokom Nato bombardovanja. Ukupna suma i do dve milijarde dinara.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, posle dve godine, presudio je u korist srpskih rezervista koji su zbog neisplaćenih dnevnica u Nato bombardovanju, tužili državu. Vladi Republike Srbije naloženo je da od pravnosnažnosti presude, 28. novembra, najkasnije do maja naredne godine, svim rezervistima Treće armijske oblasti koji nisu dobili novac, isplati zaostale dnevnice.

Sa šest glasova ZA i jednim protiv, Sud je odluku doneo 10. jula i na zvaničnom sajtu je objavio pre desetak dana kada su obevštene obe strane u postupku. Iako je državu tužilo osam ipo hiljada rezervista, pravo na nadoknadu imaće svi iz Treće armijske oblasti, koji do sada nisu dobili novac za boravak na terenu u vreme Nato bombardovanja

"Meni jeste srce na mestu, ali na dnu srca mi je bol što je to tako moralo da bude. U srcu me tišti što se sudimo sa otadžbinom koja je naša", kaže Rodoljub Vuković iz Udruženja boraca rata 1999.

Posle brojnih protesta i ročišta pred našim sudovima, Vlada Srbije je u vidu socijalne pomoći, pre četiri godine isplatila oko 10 000 rezervista iz najsiromašnijih mesta južne Srbije u proseku po 200 000 dinara. Oni iz većih gradova, poput Slavka Grubišića iz Niša, koji je sve vreme bombardovanja bio mobilisan, nisu dobili ni dinara.

Grubišić kaže da nikada nije gubio nadu i uvek je verovao da će kad-tad to da se reši i kad je čuo vest iz Strazbura veselio se.

Rezerviste koji 13 godina čekaju rešenje problema, sud u Strazburu smatrao je diksriminisanim po osnovu teritorije na kojoj žive. Vladi Srbije data je mogućnost žalbe u naredna tri meseca.

"Mi smo za kompromis sa Vladom Srbije jer nije u pitanju samo novčani iznos. Želimo da nađemo različite modalitete da bi sve strane bile zadovoljne", kaže advokat rezervista Srđan Aleksić.

Aleksić je naveo da je sud u Strazburu isplatu rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije 2008. godine ocenio kao ratnu dnevnicu, a ne kao socijalnu pomoć.

"Ta nazovi socijalna pomoć isplaćivana je iskuljučivo ratnim rezervistima od kojih nije tražen dokaz da je reč o socijalno ugroženoj kategoriji, a isplatne liste, odnosno izvodi banaka upravo glase na ratne dnevnice a ne na socijalnu pomoć", rekao je Aleksić.

Advokat je rekao da je sud u Strazburu zaključio i da su rezervisti iz drugih opština diskriminisani.

Izvšrenje presude nadgledaće Komitet ministara Saveta Evrope.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво