Читај ми!

Virus Zapadnog Nila u Srbiji

Jedna osoba preminula, a šest zaraženo od groznice Zapadnog Nila, koja do sada nije registrovana u Srbiji. Bolest se prenosi ubodom zaraženog tigrastog komarca. Nema opasnosti od epidemije, poručuje ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Od groznice Zapadnog Nila, koja do sada nije registrovana kod nas, u Srbiji je preminula jedna osoba. Podaci Instituta "Batut" pokazuju da je ta bolest, koju prenose tigrasti komarci, potvrđena kod šest osoba.

Reč je o pacijentima starijim od 50 godina, a pregledano je još 17 osoba.

Epidemiolog Instituta "Batut" doktor Bojana Grgić kaže da je "kod pet slučajeva odbačena sumnja jer su nalazi bili negativni, a kod 12 je dokazano prisustvo, ali su uzroci koji su poslati bili nedovoljni, te se vode kao verovatni".

"Osoba koje je preminula je prebačena iz Pančeva, nemamo podatak da li je napuštala granice Srbije", kaže Grgićeva.

Virus se najpre pojavio u afričkim zemljama, ali se zbog promene klime preselio i u druge delove, pa i u naš region.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović je poručila da nema opasnosti od epidemije.

Epidemiolozi kažu da se bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka, već ubodom zaraženog komarca. Čak kod 80 odsto inficiranih nema simptoma.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti doktor Olga Dulović kaže da je u svetu najzastupljenija klinička slika blage virusne letnje infekcije, poput groznice - temperatura, mučnina, bolovi u zglobovima i mišićima.

"To najčešće prođe i tada nije dijagnostikovana jer je suviše blaga. U malom procentu javlja se i najteža klinička slika - zapaljenje mozga", objašnjava Dulovićeva.

Razloga za zabrinutost nema, poručuju stručnjaci, i navode da je olakšavajuća okolonost to  to sezona komaraca prolazi.

"Ne možemo da kažemo da je broj komaraca koji je zaražen ovim virusom kod nas veliki, s obzirom na to da su potrebni određeni uslovi da bi se komarac zarazio", kaže doktorka Grgić. Ona dodaje da su rezervoari zaraze ptice koje se sele prelazeći velike razdaljine.

"Ukoliko je ptica zaražena, taj virus može da se prenese na komarca tokom 2-3 dana", kaže epidemiolog Batuta.

Lekari preporučuju mazanje otkrivenih delova tela zaštitnim sredstvima ili nošenje dugih rukava i nogavica. Koristite zaštitne mreže na vratima, prozorima i zbegavajte izlazak u vreme kada ima najviše komaraca, savetuju lekari.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи