Читај ми!

Spektakl "Batajnica 2012"

Povodom 100 godina srpske avijacije, održan aeromiting "Batajnica 2012". Lovačko-bombarderska avijacija demonstirala borbena dejstva. Prvi put prikazana "lasta 95", domaće proizvodnje. Publici se predstavili "jurofajter" italijanske avijacije, danski "F16", najnoviji ruski "mig 29 MM-2" kao i akro-grupa "Striži".

16.47 - Završen aeromiting u Batajnici. 

16.20 - Prelet transportnog aviona "antonov 26", letovi članova aeroklubova "Galeb" i "Soko" u avionima "galeb G-2", "kraguj J-20" i "zlin 526 F". 

16.15 - Aeromiting postigao izvanredan uspeh, protekao bez ijednog incidenta uz sjajnu organizaciju, rekao ministar odbrane Aleksandar Vučić. 

16.05 - Prikaz gašenja požara helikopterom "MI-8", kao i avionom "dromader M-18" JAT-ove poljoprivredne avijacije. 

14.56 - Solo program "pilatusa RS-9 svift" slovenačke avijacije. Predstavljanje helikoptera "robinson R-22". Nastup članova aeroklubova iz Jagodine i Novog Sada, u "zlinu 526 F" i "galebu G-2".

14.40 - Prikaz presretanja cilja u vazdušnom prostoru "miga 21" i "miga 29".

13.30 - Grupa helikoptera "game" iz Srbije prikazala je svoj program. Publici se, zatim, predstavlja akro-grupa iz Rusije "Striži", a u solo programu nastupaju austrijski SAAB 105 i srpska "lasta 95".

12. 50 - Posle preleta JAT-ovog putničkog vazduhoplova ATR 72, usledio je solo program - domaće "gazele", italijanskog transportera "spartan C-27J", mađarskog "gripena", koji je doleteo iz Kečkemeta, i srpskog "super galeba G-4".

12.02 - Solo program započeo domaći "orao". Slede "jurofajter" italijanske avijacije, zatim danski "F16" i najnoviji ruski "mig 29 MM-2".

11.32 - Drugi ešelon - grupa "orlova" i "super galeb G4". Prikaz dejstva lovačko- bombarderske avijacije. Demonstracija lovačke zaštite u "migu 29".

11.28 - Defile snaga ViPVO, prvi ešelon - "lasta 95", trenažni avion domaće proizvodnje, zatim školski avion "utva 75", ruski helikopter "MI 17" u pratnji četiri "gazele" i grupa helikoptera "game". 

11.22 - Aeromiting započeo skokovima padobranaca koji su nosili zastave Republike Srbije i Vojske Srbije.

11.13 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio aeromiting "Batajnica 2012". 

11.00 - Uz intoniranje himne predsednik Srbije Tomislav Nikolić dolazi na aerodrom, gde će zvanično otvoriti aeromiting "Batajnica 2012".   

10.55 - Povoljni uslovi za letenje, kažu meteorolozi. 

10.02 - Manevrisanjem u vazduhu i preciznim sletanjem padobranci iz sportskih klubova privukli veliku pažnju zaljubljenika u vazduhoplovstvo. Na aeromiting u Batajnici stigao ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Međunarodni aeromiting "Batajnica 2012" održan je povodom 100 godina srpske vojne avijacije. Aeromiting je zvanično otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Letački timovi iz 11 zemalja oduševili su oko 150 hiljada posetilaca.

Letački program počeo je defileom (naletom) nekoliko desetina aviona i helikoptera Vojske Srbije.

U prvom ešelonu predstavljena je "lasta 95", trenažni avion domaće proizvodnje, zatim školski avion "utva75", ruski helikopter "MI 17" u pratnji četiri "gazele" i grupa helikoptera "game". Dok je u drugom ešelonu prikazano dejstvo lovačko-bombarderske avijacije, kao i demonstracija lovačke zaštite u "migu 29".

Let italijanskih pilota na "jurofajteru", danski letači na avionu F16, kao i ruski Mig 29 M-2 i švedski "gripen" oduševili su mnogobrojne posetice.

Avion "jurofajter tajfun", koji zajednički proizvode Velika Britanije, Italija i Španija, spada u najpouzdanije višenamenske borbene letilice četvrte generacije, a njegov pilot na batajničkom aerodromu je demonstrirao i vrhunsko umeće.

Uz poniranje, pilot te letilice iz sastava italijanskog vojnog vazduhoplovstva, prikazao je niz mogućnosti sa promenama pravaca letenja u vazduhu, kao i delove takozvanog akrobatskog letenja - svojstvenog samo vrhunski obučenim pilotima.

Piloti Kraljevskog danskog vazdugholovstva na čuvenom američkom avionu F16, takođe, su prikazali vrhunsko umeće i bravurama u vazduhu demonstrirali zašto se ta letilica, poznata kao "fajting falkon", nalazi među naoružanjem mnogih država.

Ruske "letačke zvezde"

Ruska akrobatska letačka grupa "Striži" predstavila je grupno akrobatsko letenje sa tri aviona "mig 29" i posetiocima aeromitinga demonstrirala zašto je njihova grupa svetski poznata.

Ruski piloti su migovima leteli veoma blizu jedan drugome, u pravilnoj formaciji spuštali se i do stotinak metara od tla da bi se, potom, ne menjajući formaciju popeli do velikih visina.

Tokom demonstracije vrhunskog letačkog umeća, izvođenja akrobatskih veština, vizuelni efekat pojačala je i boja ruskih aviona - plavo-belo-crvena.

Pilot aviona "mig 29 M-2" Stanislav Gordunov izrazio je zadovoljstvo što ih je publika pozdravila burnim aplauzima i objasnio da je on prikazao "demonstracionu pilotažu" - veoma atraktivnu za gledaoce.

Ruski pilot je objasnio i da je na batajničkom aeromitingu predstavljena nova verzija "miga 29", koji je jači i snažniji od prethodne letilice te ruske kompanije.

Manevri helikoptera "gazela" i "gama"

Piloti Vojske Srbije na helikopterima "gazela" i "gama" prikazali su manevarske sposovnosti letilica koje se koriste prilikom podrške pešadiji.

Sudeći prema reakcijama punblike, izuzetno atraktivno bilo je spuštanje na male visine, čime se omogućava strelcima iz helikoptera da podrže pešadiju tokom terenskih borbi.

Komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile, potpukovnik Predrag Nikolić rekao je da su prikazani različiti manevri koji se izvode prilikom redovne obuke pilota helikoptera za dejstva u različitim uslovima.

Nikolić je objasnio da prikazani helikopterski manevri omogućavaju strelcima, smeštenim u kabinama letilica, da na pravi način pruže podršku jedinicama kopnene vojske.

Na aeromitingu u Batajnici učestvovali su predstavnici 16 zemalja. Jedanaest zemalja imalo je svoje letačke timove, dok je pet država mitingu prisustvovalo na nivou delegacija. Ekipe šesnaest država imale su ukupno 27 vazduhoplova sa oko 200 ljudi.

Delegacije u Batajnici imali su Austrija, Bugarska, Danska, Italija, Rumunija, Rusija, SAD, Slovenija, Turska i Francuska sa svojim avionima i helokopterima. Svoje delegacije imale su Velika Britanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Švedska i Ukrajina.

Iz Srbije, učestvovali su predstavnici 27 vazduhoplovnih organizacija sa 58 vazduhoplova, dok je Vojska Srbije u vazduhu imala 45 letelica.

Aeromitingu pored predsednika Nikolića, prisustvovali su i premijer Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, diplomate, vojni izaslanici i istaknute javne ličnosti.

Vučić: Izvanredan uspeh aeromitinga

Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da je aeromiting "Batajnica 2012" postigao izvanredan uspeh, odvijao se bez ijednog incidenta uz sjajnu organizaciju i više ljudi nego na prethodnom održanom 2009. godine.

Izražavajući zahvalnost svim učesnicima, Vučić je istakao da sa ponosom može reći da je danas biti član Vlade i predstavnik države koja je održala ovakav aeromiting, velika
stvar. 

Vučić je rekao za RTS da je ova manifestacija veoma značajna za prezentaciju Srbije u svetu. Posle predstavljanja "laste" ministar odbrane očekuje prodor tog aviona na svetsko tržište. Vučić je najavio izgradnju dva važna infrastrukturna objekta na aerodromu Batajnica.

Ministar odbrane izjavio je da će Srbija, pri opremanju Vojske, koristiti pozitivna iskustva država regiona i Evrope, kako bi se izbegle greške koje su oni činili.

Vučić je naglasio da se nada da će domaća vojna industrija napredovati u svakom pogledu i proizvoditi znatno više nego ranije i da će uspeti svoje proizvode da plasira na inostranim tržištima u većem obimu nego pre.

"Uveren sam da ako pronađemo dovoljno tržišta za naše moderno naoružanje i sklopimo više različitih aranžmana da ćemo moći da kupimo i novo naoružanje", rekao je Vučić.

Za praćenje aeromitinga akreditovano je 538 novinara, a među njima i 220 novinara iz regiona i Evrope.

Organizovana je i izložba naoružanja i vojne opreme, a predstavljena je i domaća vojna industrija. 

Aeromiting je organizovan u okviru obeležavanja veka srpskog vojnog vazduhoplovstva. Inače, srpsko vojno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu. U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.

RTS je direktno prenosio najveći deo aeromitinga u Batajnici - od 10.30 do 15 sati na Prvom programu.