Читај ми!

Milanović izašao iz zatvora

Nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije Dragoljub Milanović izašao iz zatvora u Požarevcu. Milanović izdržao kaznu od deset godina zatvora zbog odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine.

Iz zatvora u Požarevcu danas je izašao nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije Dragoljub Milanović, nakon što je izdržao kaznu od deset godina zatvora, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu pravde i državne uprave.

Milanović je osuđen zbog odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS-a u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine, a u presudi se navodi da nije preduzeo mere da se zaposleni te noći zaštite i evakuišu.

Osim Milanovića, za tu tragediju niko nije bio procesuiran. Nadležno tužilaštvo, međutim, i dalje istražuje da li postoji još nečija odgovornost za pogibiju radnika.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je nedavno Tanjugu da tužilaštvo postupa u tom predmetu i da nema bojazni da će taj predmet zastareti.

Žanka Stojanović, majka poginulog radnika RTS-a, tražila je od tužilaštva da budu procesuirani svi odgovorni, kao i nekadašnji Vrhovni savet odbrane.

Prema Zorićevim rečima, Ministarstvo odbrane je, po nalogu Tužilaštva, dostavilo svu traženu dokumentaciju koja se odnosi na taj događaj i tužilaštvo radi na tom predmetu.

Protiv Milanovića se vodi još jedan sudski proces, u kojem se presuda očekuje uskoro -optužen je za nezakonitu dodelu stanova takozvanim "deficitarnim kadrovima" RTS-a krajem devedesetih godina.

Sledeće suđenje u tom procesu zakazano je za 17. septembar, a kako je sudija Vera Vukotić najavila na prethodnom suđenju, u septembru će biti saslušani veštak i dva svedoka i zakazane završne reči, posle čega će uslediti prvostepena presuda.

Nekadašnji direktor RTS-a je jedan od retkih osuđenika koji je svoju zatvorsku kaznu odslužio u celosti. Jedno vreme u zatvoru je imao privilegije i dospeo u otvoreni tretman, ali su mu one brzo ukinute nakon reakcije porodica žrtava tragedije.

Milanović je prilikom početka suđenja za stanove negirao navode optužnice koja ga tereti da ih je nelegalno dodelio zaposlenima u toj medijskoj kući, ističući da je proces protiv njega politički montiran i da se ne oseća kao osuđenik, već "kao ratni zarobljenik NATO pakta i njihovih saradnika u Srbiji".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво