Читај ми!

Zdravstveni problem, a ne hir

Pitanje promene pola treba tretirati kao zdravstveni problem, a ne kao hir ili pomodarstvo. Pacijente godinu dana prate psihijatri i psiholozi, a zatim se kreće sa hormonskom terapijom, kaže predsednik republičke komisije za promenu pola Miroslav Đorđević.

Dok je negde i skromna ambulanta nedostižan san, u pružanju nekih medicinskih usluga umemo da budemo u svetskom vrhu. Da bi se podvrgli operaciji promene pola, sve više stranaca dolazi - u Srbiju. Samo prošle godine izvedeno je oko 100 takvih zahvata.

Nesklad roda i pola, duše i tela, to je poremećaj rodnog identiteta ili Hari-Bendžaminov sindrom.

Pionir u operacijama promena pola u Srbiji bio je pokojni profesor Sava Perović. On je prvu operaciju te vrste, kada je od muškarca napravio ženu, uradio 1989. godine.

O onima koji su i tada radili sa njim i učili od njega, a koji danas iza sebe imaju preko 500 tih intervencija, pisao je nedavno i Njujork tajms.  

Urolog-hirurg Dečje klinike u Tiršovoj i predsednik republičke komisije za promenu pola Miroslav Đorđević kaže da je njegov učitelj Sava Perović uspostavio Beogradsku školu genitalne hirurgije još pre 25 godina.

"Mi smo nastavili istim putem, širimo naša iskustva, pojavljujemo se na međunarodnim manifestacijama, čuvamo ugled naše škole i promovišemo naše inovacije i nove operativne tehnike", rekao je Đorđević, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Doktor Đorđević kaže da pacijenti dolaze u Srbiju, ne samo zbog cene , već što su lekari na dobrom glasu. "Naša najveća preporuka su naši pacijenti koji su prošli sa nama tranziciju i nastavili da srećno žive posle mnogo godina čekanja", ističe Đorđević.

Đorđević je kao gost predavač učestvovao prethodnih dana u Japanu na panpacifičkom kongresu seksologije, u sklopu koga je prvi put ove godine bila seansa koja se ticala promene pola, a uradio je i demonstracionu operaciju.

Krajem jula prošle godine Zakonom o zdravstvenom osiguranju omogućeno je da onima kojima je to neophodno, troškove operacije pokrije država. Ta mogućnost još nije zaživela u praksi, pa neki od 12 pacijenata koji su prošli sve neophodne pripreme na promenu pola čekaju duže od godinu dana. 

Prema rečima diktora Đorđevića Fons za zadravstvenu zaštitu pokriva 65 odsto troškova operativnog lečenja.

"Pri Ministarstvu zdravlja osnovana je komisija i donete su propozicije i pravila koje osoba mora da ispuni da bi ušla u program", kaže Đorđević.

On ukazuje da je strogo definisano šta je medicinski problem i koje su osobe kojima treba pomoći.

Nada se da će na jesen biti operisani i prvi pacijenti u Srbiji o trošku države. "Naš tim za promene pola radi u nekoliko institucija, u Narodnom frontu, Dečjoj klinici, KBC Zvezdari", kaže Đorđević.

Problem promene pola treba tretirati kao zdravstveni problem, a ne kao postojanje nekog hira ili pomodarstva. Kriterijumi su jasno definisani prema standardima koje je propisala Svetska zdravstvena orgnizacija.

"Osobe moraju proći kroz minimum jednogodišnje praćenje od strane naših psihijatara i psihologa, a zatim moraju započeti hormonsku terapiju onog pola ka kome teže i nakon toga šest do 12 meseci stiču se prava da se neke operacije izvrše", objasnio je Đorđević.

"Tim se trudi da operacije radi što kraće, najbezbednije po pacijenta i uglavnom najveći broj tih operacija se završava za tri do pet sati, s tim što postoje neke malo složenije koje su u više aktova", rekao je Đorđević.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво