Читај ми!

Seoski aerodrom u Varoši

Jugoslav Tomić iz sela Varoš, koji se pre tri i po godine vratio iz Austrije, napravio je aerodrom u svom selu, kupio letelicu i sada želi da ugosti prve turiste.

Kako povratnici iz inostranstva mogu da ožive svoj kraj, možda najbolje pokazuje primer iz okoline Svrljiga. Jugoslav Tomić iz sela Varoš, koji se pre tri i po godine vratio iz Austrije, rešio je da napravi aerodrom. I uspeo je u tome. Kupio je i letelicu, i sada želi da ugosti prve turiste.

Jugoslav Tomić je sam napravio zemljanu pistu na dva hektara. Zemljaci nisu verovali u priču, ali su mu na 20 godina ustupili 14 hektara seoskog imanja.

"Nadam se da će bar turizam da se razvije. To mi je želja, da dođu ljudi i vide, da zajedno oživimo ovaj kraj", kaže Tomić.

Kapital stečen u Beču, Jugoslav je uložio u obnovu porodične kuće, izgradnju bazena, i kupovinu motornog zmaja. Iako ima 68 godina, platio je obavezno osiguranje i završio letačku obuku.

"Vetar je odličan za podizanje. Treba najmanje četiri metra u sekundi, da bi se avion podigao", objasnio je Tomić.

Za 12 kilometara puta od Svrljiga do sela i aerodroma siromašna opština nema para. Pošto je blizu Stare planine, očekuju avanturiste koji će do turističkog centra ipak vazdušnim putem.

Predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić kaže da ko želi na Babin zub može da dođe do Varoši, vidi Varoške kule, pa da zmajem odleti na Babin zub. Nada se da će i tamo biti napravljeno mesto za sletanje.

U selu Merdželat kod Svrljiga, na 52 hektara od 1931. do 1945. godine postojao je aerodrom. Na tom mestu 1936. godine organizovan je prvi aeromiting.

O tom periodu svedoči pozivnica za svečanost na Grudobranu, za meštane okolnih sela, koji su želeli da vide avione. To vreme pamti 91-godišnji Vlastimir Videnović, koji se kao dete često igrao blizu svrljiškog aerodroma.

"Narod sa svih strana dolazio je da gleda avione, kako oni poleću i sleću i kako narod leti", seća se Vlastimir Videnović iz sela Merdželata.

Novi sportski aerodrom kod Svrljiga nedavno su prvi obišli turisti iz Grčke. Zato njegov vlasnik planira osvetljenje piste i izgradnju vikend naselja.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво