Seoski aerodrom u Varoši

Jugoslav Tomić iz sela Varoš, koji se pre tri i po godine vratio iz Austrije, napravio je aerodrom u svom selu, kupio letelicu i sada želi da ugosti prve turiste.

Kako povratnici iz inostranstva mogu da ožive svoj kraj, možda najbolje pokazuje primer iz okoline Svrljiga. Jugoslav Tomić iz sela Varoš, koji se pre tri i po godine vratio iz Austrije, rešio je da napravi aerodrom. I uspeo je u tome. Kupio je i letelicu, i sada želi da ugosti prve turiste.

Jugoslav Tomić je sam napravio zemljanu pistu na dva hektara. Zemljaci nisu verovali u priču, ali su mu na 20 godina ustupili 14 hektara seoskog imanja.

"Nadam se da će bar turizam da se razvije. To mi je želja, da dođu ljudi i vide, da zajedno oživimo ovaj kraj", kaže Tomić.

Kapital stečen u Beču, Jugoslav je uložio u obnovu porodične kuće, izgradnju bazena, i kupovinu motornog zmaja. Iako ima 68 godina, platio je obavezno osiguranje i završio letačku obuku.

"Vetar je odličan za podizanje. Treba najmanje četiri metra u sekundi, da bi se avion podigao", objasnio je Tomić.

Za 12 kilometara puta od Svrljiga do sela i aerodroma siromašna opština nema para. Pošto je blizu Stare planine, očekuju avanturiste koji će do turističkog centra ipak vazdušnim putem.

Predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić kaže da ko želi na Babin zub može da dođe do Varoši, vidi Varoške kule, pa da zmajem odleti na Babin zub. Nada se da će i tamo biti napravljeno mesto za sletanje.

U selu Merdželat kod Svrljiga, na 52 hektara od 1931. do 1945. godine postojao je aerodrom. Na tom mestu 1936. godine organizovan je prvi aeromiting.

O tom periodu svedoči pozivnica za svečanost na Grudobranu, za meštane okolnih sela, koji su želeli da vide avione. To vreme pamti 91-godišnji Vlastimir Videnović, koji se kao dete često igrao blizu svrljiškog aerodroma.

"Narod sa svih strana dolazio je da gleda avione, kako oni poleću i sleću i kako narod leti", seća se Vlastimir Videnović iz sela Merdželata.

Novi sportski aerodrom kod Svrljiga nedavno su prvi obišli turisti iz Grčke. Zato njegov vlasnik planira osvetljenje piste i izgradnju vikend naselja.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 10. avg 2012, 16:11) - Boingom u oranje! [neregistrovani]

Sve drugo ste postigli,

samo vam jos i aerodrom fali!

(četvrtak, 09. avg 2012, 12:55) - anonymous [neregistrovani]

Nije

U doba Druga Tita je bilo podignuti mnogo aerodroma koji su radili. Nazalost, sada od muke i neznanja o tome samo pricamo.

(četvrtak, 09. avg 2012, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

...Slika iprilika...

...Slika iprilika...svega u Srbiji.Videvši letelicu sve mi je jasno.Nije ništa "bolji" od onoga koji je poginuo pre neki dan.Gast-arbajteri danas predstavljaju srpsko letenje...Domaća sirotinja nema para da kupi benzin za letenje a kamo li da poplaća sve takse i osiguranja kako bi registrovala svoje letelice i mogla da leti...Plavo mu nebo....

(četvrtak, 09. avg 2012, 11:50) - anonymous [neregistrovani]

!!!

Lake letelice i motorni zmajevi koriste aerodrome sa utabanom zemljom i specijalnom travom, jer se smatraju sportskom varijantom letelica.
Koliko kosta sredivanje seoske utrine? Angazovanje bagera, popunjavanje rupa i sabijanje zemlje valjkom na 2 ha. Koliko kosta otrov za suzbijanje korova na tom prostoru? A seca izraslog drveca? a sredivanje prilaza?
Lako je pisati, tesko je raditi...

(četvrtak, 09. avg 2012, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

anonymous

50 godina komunizma ne samo da su unisitle aerodrom i avio meeting, nego sve bas sve. Treba bar 300 godina da se vratimo na situaciju iz 1931.

(četvrtak, 09. avg 2012, 10:55) - Miroslav [neregistrovani]

Tako i treba.

Treba podrzavati ovakve Ljude.
Svaka cast ovom coveku.

(četvrtak, 09. avg 2012, 10:02) - Cira [neregistrovani]

Pista?

Koliko ja vidim pista je njiva i ne zna sta je toliko ovaj covek ulozio osim kupovine aviona u licne svrhe.Ocekivao sam da vidim neku senzaciju :)

(četvrtak, 09. avg 2012, 09:26) - Novosađanin NS [neregistrovani]

Napredak

Ovo najbolje ilustruje naš napredak u poslednjih 80 godina, od 1931. godine
do danas.

(četvrtak, 09. avg 2012, 09:16) - anonymous [neregistrovani]

?

1931. je tu bio aerodrom i avio miting, 2012. livada! kakav apsurd!