Читај ми!

Protiv zdravlja i protiv zakona

Sve je više onih koji žele da prodaju neke organe i tako reše životne probleme. Jedan od njih je i Mursel Bakić iz Tutina, koji je bez posla i novca za školovanje dece. Nuđenje i trgovina organima i komercijalna transplantacija zakonom zabranjeni, upozorava Ministarstvo zdravlja.

Zbog teške ekonomske situacije, sve je više onih koji žele da prodaju neke organe i tako reše životne probleme. Iz Ministarstva zdravlja ponovo upozoravaju da su nuđenje organa, trgovina njima i komercijalna transplantacija - zakonom zabranjeni, kao i da je ugroženo zdravlje onih koji na taj način daju i primaju organ.

Nevolje porodice Bakić iz Tutina počele su 1995. godine kada su Mursel i Vera Bakić, tada zaposleni u Tekstilnom kombinatu "Raška", ostali bez posla. Nemaju penziju, ni zdravstveno osiguranje. Tri ćerke i sin završili su srednju školu sa odličnim uspehom. Para za dalje školovanje nema, ali ni posla.

Mursel Bakić kaže da je radio sve i svašta da bi izdržavao decu, ali da su on i supruga Vera oboleli. Kaže da ima sudsko rešenje o dugu od preko četiri miliona dinara, koje ne mogu da naplate, a na prinudnom odmoru su već 17 godina.

"Zato sam se odlučio na drastični potez, mada znam da je to zakonom zabranjeno", kaže Bakić.  

Iako je zabranjeno, i u medijima su česte reportaže kojima se građani indirektno podstiču na prodaju organa.

"To generalno pruža jako lošu sliku vezano za sve ovo što radimo i mislim da je glavni problem neobaveštenost ljudi. Oni nisu svesni toga da je to protivzakonito", kaže Jelena Alavanja iz Udruženja roditelja transplantirane i dece na dijalizi.

Direktorka Uprave za biomedicinu dr Danica Mihailović  kaže da ne samo da se prodaja organa sankcioniše, već i svako nuđenje, odnosno pojava oglašavanja, sa ili bez nadoknade.

"Apelujem na sve medije, a ovih dana ćemo poslati dopis, da ne daju prostor takvim tekstovima", rekla je dr Mihailović.

U Upravi za biomedicinu tvrde da ni u jednoj državnoj zdravstvenoj ustanovi nikada nije, niti bi mogla da bude urađena ilegalna transplantacija. U tom postupku učestvuje više od 50 ljudi, pa bi se to kad-tad saznalo. Do sada nije zabeležen nijedan slučaj preprodaje organa.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво