Читај ми!

Pomen žrtvama "Oluje"

Parastos nastradalima u vojnoj operaciji "Oluja" održan u crkvi Svetog Marka. Nema opravdanja za bezakonje i zločine koji su se desili, rekao patrijarh srpski Irinej.

U crkvi Svetog Marka služen je parastos nastradalima u vojnoj operaciji "Oluja" pre 17 godina, tokom koje je ubijeno 2.000 Srba, dok je više od 200.000 proterano.

Parastosu, koji je patrijarh Irinej služio uz sasluženje sveštenstva SPC, prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik generalštaba VS Ljubiša Diković, pripadnici VS i brojni građani, među kojima je bio i ruski ambasador Aleksandar Konuzin.

Patrijarh je rekao da se obraća svima koji su postradali u jednom "bezumnom vremenu" i dodao da su postradala naša braća, sestre i deca, samo zato što su bili Srbi i što su prihvatali pravoslavnu veru.

Oni su, kako je istakao, bili ne samo prognani, već i strašno postradali na tom putu i bekstvu i traženju spasa u Srbiji.

Patrijarh je rekao da se sećamo mnogih koji su izgubili "svoje živote i svoje kosti rasuli u krajevima Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije", koji su ostavili svoje domove u kojima su vekovima živeli i ostavili ih onima koji su im bili neprijatelji".

"A neprijatelji su im bili, draga braćo i sestre, hrišćani koji pripadaju jednoj crkvi, zapadnoj crkvi, protiv hrišćana, koji su pripadali apostolskoj Istočnoj paravoslavnoj crkvi", rekao je Irinej.

"Teško je naći reči i opravdanja za te strašne zločine koji su se desili pre 17 godina u zapadnim našim krajevima ili se kasnije desili u našim južnim krajevima gde su Srbi kao nikada u svojoj istoriji postradali", rekao je poglavar SPC.

Irinej je ocenio da je 20. vek za Srbe predstavljao vek najstrašnijeg stradanja u njihovoj "dugovečnoj istoriji".

"Zašto se to desilo i zašto je tako bilo i ima li opravdanja za takvo bezakonje i zločine koji su se desili - sigurno da nema", rekao je patrijarh.

Irinej je naveo i da je posle toliko vremena i toliko "nekakvog prava demokratskog u svetu u kome živimo", 250.000, a po nekima i 350.000 onih kojih je rasuto daleko po svetu.

"I to se sve dešava danas, u 21. veku pred demokratskim svetom Evrope i Amerike i desetine hiljada čeka da se vrati odakle je prognano, ali pravde za naš narod u svetu nema", rekao je partijarh.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da se 17 godina posle "Oluje" položaj srpskog naroda u Hrvatskoj nije mnogo promenio.

"Prošlo je 17 godina, ali moram reći da se položaj srpskog naroda za to vreme nije mnogo promenio. Svake godine ponavljamo isto, nisu ispoštovani međunarodni dogovori, tako da se Srbi i danas nalaze u mnogo teškom položaju", rekao je Budimir.

On je novinarima, ispred crkve Svetog Marka, gde je održan parastos nastradalima u "Oluji" rekao da su se nadali da će se posle promene vlasti u Hrvatskoj situacija promeniti i da više Hrvati tu vojnu akciju neće slaviti, ali da se nažalost, to i dalje dešava.

"Dok god se sa jedne strane 'Oluja' obeležava parastosima, a sa druge proslavom, mislim da to ne doprinosi pomirenju", zaključio je Budumir.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta poručio je da to udruženje od Srbije, Hrvatske, BiH i EU zahteva da se pitanja izbeglih i prognanih u ratovima devedesetih godina reše na civilizacijski način jer je se bez toga ne može govoriti o trajnom miru poverenju.

Porodice nastradalih u akciji "Oluja" položile su venac, upalili sveće na spomen obeležje nedaleko od crkve Svetog Marka.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво