Читај ми!

Apel protiv smene guvernera

Brojne institucije i organizacije civilnog društva uputile apel Vladi Srbije da ne smenjuje guvernera NBS Dejana Šoškića jer se time urušava vladavina prava. Podnosioci apela podsećaju da je procedura za smenu guvernera utvrđena Zakonom o NBS i služi kao jemstvo njegove nezavisnosti.

Više organizacija civilnog društva, institucija i pojedinaca uputilo je apel Vladi Srbije da ne smenjuje guvernera NBS Dejana Šoškića, jer je kako kažu, to nelegalno i time se urušava vladavina prava u Srbiji.

"Smenjivanje ljudi sa položaja zloupotrebom zakonodavnih ovlašćenja Narodne skupštine predstavlja ozbiljan udarac vladavini prava u Srbiji", navode potpisnici apela.

Podnosioci apela podsećaju da je procedura za smenu guvernera utvrđena Zakonom o NBS i služi kao jemstvo njegove nezavisnosti.

Ukoliko nova Vlada proceni da guverner ispunjava uslove za razrešenje koji su precizno definisani članom 28. Zakona o NBS dužna je da upozori na to Savet guvernera, kao jedinu merodavnu instituciju za utvđivanje odgovornosti guvernera.

Donošenjem novog Zakona o NBS u cilju smene guvernera, vladajuća većina bi grubo narušila vladavinu prava u Srbiji i u potpunosti obesmislila položaj svih nezavisnih institucija i regulatornih tela, upozoravaju potpisnici apela.

Apel su potpisali Danica Popović, Vojin Dimitrijević, Vesna Rakić Vodinelić, Jovo Bakić, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, Lazar Stojanović.

Apelu su se pridružili i Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za evroatlantske studije Centar za razvoj civilnog društva, BKV Fond, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fondacija za otvoreno društvo.

U apelu se takođe navodi da bi rušenje institucija zloupotrebom zakonodavnih ovlašćenja Skupštine definisalo model po kojem bi u budućnosti mogli da budu smenjeni svi čelnici nezavisnih institucija uključujući Poverenika za informacije od javnog značaja, ombudsmana, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti i ostali.

Takav način uticaja na rad nezavisnih tela predstavlja pravno nasilje koje ne može proći bez aktivnog otpora i reakcije demokratske javnosti, upozoravaju potpisnici apela, smatrajući da takvo postupanje izvršne vlasti dovodi do zaustavljanja sprovedenih reformi u oblasti vladavine prava i predstavlja direktno rušenje nezavisnih institucija i pravnog poretka Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво