Читај ми!

Afera "Politika"

Posle kupovne 50 odsto akcija "Politike" od strane nepoznate kompanije "Ist medija grupe" u javnosti otvoreno pitanje o pravom vlasniku i "nezainteresovanosti" države da zadrži kontrolni paket akcija i očuva najstariju srpsku i balkansku novinu. "Ist medija grupa" demantovala tvrdnje da iza kupovine "Politike" stoji bilo ko od srpskih političara ili stranaka.

"Ist medija grupa" je 50 odsto udela u preduzeću "Politika novine i magazini" kupila za ukupno 4,7 miliona evra.

Prema ugovoru, u koji je agencija  Beta imala uvid, od ukupne kupoprodajne cene prodavcu, austrijskoj kompaniji Ost Holding, već je isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 evra treba da bude isplaćen 1. decembra 2014. godine.

U ugovoru je konstatovano da kompanija "Politika a.d.", koja je vlasnik preostalih 50 odsto u Politike "nije iskoristila svoje pravo preče kupovine".

Interesantno je, međutim, da je juče zastupnik državnog kapitala u Politici Jovan Simić, koji je trenutno na odmoru u inostranstvu, rekao je da nije obavešten o promeni vlasničke strukture.

Inače Ist medija grupa (u ruskom privrednom registru upisana ćiriličnom transkripcijom engleskog imena) može da stekne kontrolni paket ako, u dogovoru sa suvlasnikom, dobije "zlatnu akciju" ili mesta u upravnom ili nadzornom odboru kompanije i tek ukoliko se to dogodi kupac je dužan da traži odobrenje od Komisije za zaštitu konkurencije.

Direktor kompanije "Politika a.d." Zefirino Grasi rekao je da je sredinom marta medijski koncern VAC, inače vlasnik bečke kompanije Ost Holding, ponudio "Politici a.d." da otkupi njihovih 50 odsto po pravu preče kupovine.

"Mi smo tražili dodatna objašnjenja jer nam nije bilo jasno u njihovoj ponudi da li ćemo kupovinom njihovog dela preuzeti i sve obaveze i prava, pa smo tražili pojašnjenje. Posle izvesnog vremena stigao je odgovor da pošto se nismo izjasnili da li hoćemo ili nećemo, oni smatraju da smo mi odbili ponudu i da će oni prodati svoj udeo trećoj strani", rekao je Grasi.

Ugovor je o prodaji 50 odsto "Politike" sklopljen je 29. juna, a potpisali su ga, u ime prodavca Ost Holdinga, Mark Mickaš i Folker Venc, a u ime kupca, Uroš Stefanović.

Prema saznanjima Internet portala RTS-a Uroš Stefanović, za koga beogradski mediji (Večernje novosti) tvrde da je zaposlen u firmi "Farmakom" u Šapcu, je generalni direktor "Ist medija grupe".

Agencija Beta je juče javila da je vlasnik moskovske firme "Ist medija grupa" Aleksandar Trbović, čije ime, kao ni Stefanovićevo, nije poznato u svetu medijskog biznisa ni u Rusiji ni u Srbiji.

Biznismen Miroslav Bogićević, vlasnik "Farmakoma" iz Šapca, rekao je za RTS da on nema nikakve veze sa "Ist medija grupom", kao i da ne poznaje Uroša Stefanovića i da jedino što zna jeste da je on pravnik u Moskvi.

Srpska napredna stranka je označila Bogićevića kao jednog od finansijera Demokratske stranke i optužila ga da je hteo da obezbedi novac za svoju kompaniju preko Narodne banke Srbije i Srpske banke.

Pregovori trajali više meseci?

U saopštenju koje je advokatski tim "Ist medija grupe" prosledio medijima demantuje se tvrdnje da iza transakcije stoji bilo ko od političara ili bilo koja od političkih stranaka u Srbiji.

Takođe, ta kompanija tvrdi da su prilikom sprovođenja transakcije, o kojoj su pregovori trajali više meseci, u potpunosti poštovane sve zakonske procedure.

"Vlasništvo 'Ist medija grupe' potpuno je transparentno, budući da ova kompanija nije registrovana ni na kakvim egozotičnim ostrvima ili drugim ofšor destinacijama, koje prikrivanje vlasništva omogućavaju. Medijski navodi da je ova transakcija iz bilo kog razloga pravno neperfektna ili da joj nedostaje transparentnost potpuno su neosnovani", navodi se u saopštenju.

Nigde u saopštenju, pa ni u potpisu, ne navodi se nijedno ime.

Povodom prodaje 50 odsto "Politike", novinarska i medijska udruženja i asocijacije poručila su da se novoj vlasti već na primeru prodaje dela tog lista pružila prva prilika da obezbedi transparentnost vlasništva u medijima, što je i obećala u koalicionom sporazumu.

U zajedničkom saopštenju NUNS-a, UNS-a, ANEM-a, Lokal presa i NDNV-a, navodi se takođe da se od nove vlade očekuje i da ispuni obećanja iz Medijske strategije u vezi za povlačenjem države iz vlasništva nad medijima.

U Udruženju novinara Srbije juče su tražili od aktuelne vlasti i ministra kulture, informisanja i informacionog društva Predraga Markovića da obaveste javnost o svim okolnostima ove, kako su rekli, skandalozne transakcije.  

Ministar Marković danas je rekao da to ministarstvo nije nadležno za prodaju udela kapitala u kompaniji "Politika novine i magazini".

"Ministarstvo kulture nije ni na jedan način nadležno za materijalni deo vlasništva. Čak saznaje o tome ko je vlasnik preko Agencije za privredne registre, a to je nedovoljno transparentno i jasno", rekao je Marković, koji nije hteo da komentariše navode političkih stranka ko je novi vlasnik "Politike".

DSS traži da se objave detalji o prodaji

Demokratska stranka Srbije osudila je, kako se navodi, "zakulisnu" prodaju novinske kompanije "Politika" i ocenila da je ona "munjevito i bez ičijeg znanja" dospela u ruke novog vlasnika.

"Sramota je da se na ionako ojađenom medijskom prostoru zemlje mutnim radnjama kupoprodaje najstariji dnevni list na Balkanu", rekao je agenciji Beta portparol DSS-a Petar Petković.

Petković je rekao da DSS traži da se javnosti odmah predoče svi detalji, kako je naveo, tog "mutnog i naprečac obavljenog posla".

Sindikat novinara Srbije zatražio je od vlasti da odmah objave sve podatke o prodaji udela firme VAC u kompaniji "Politika" i pozvao buduću Vladu da odmah donese zakone o transparentnosti vlasništva u medijima i koncentraciji kapitala.

"Još u novembru u javnosti je lansirana priča da će udeo kompanije VAC u Politici, Novostima i novosadskom Dnevniku biti otkupljen državnim parama i da Cvetkovićev kabinet, i pored brojnih zahteva, nije hteo da se oglasi", piše u saopštenju sindikata.

Sindikat je dodao da, nova vlast, ukoliko zaista želi slobodne medije, mora da ih oslobodi kontrole sprege tajkuna, političara i medijskih čelnika.

"Čim se nešto krije znači da postoje neke loše namere", ocenjuje za Tanjug član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković i naglašava da slučaj "Politike" i to što se vlasnik očito krije govori da se nastavlja praksa da mediji budu kontrolisani i da se vlasnici ne znaju.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić kaže da ukoliko je tačno da je VAC početkom aprila ponudio "Politici a.d." da kupi 50 odsto akcija po ceni od 4,7 miliona evra, uz preuzimanje određenih obaveza to govori da država ništa nije uradila i da je propustila da iskoristi pravo (preče kupovne).

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара