Povratak "otpisanih" sudija

U naredna dva meseca 126 sudija koji pre tri godine nisu reizabrani na funkcije, vratiće se u sudnice. Ustavni sud usvojio je njihove žalbe i tako poništio odluku Vrhovnog saveta sudstva. Društvo sudija Srbije zadovoljno je odlukom Ustavnog suda i očekuje povratak svih kolega profesiji. Visoki savet sudstva i Ustavni sud međusobno se optužuju da se krše i Ustav i zakon.

Iako je na osnovu pravilnika, pre skoro tri godine Visoki savet sudstva odlučio da 837 sudija nije stručno, dostojno ili sposobno da se bavi tom profesijom, do sada je skoro trećina tih odluka promenjena.

Ustavni sud danas pojašnjava svoju odluku - između ostalog tvrdi da je sporan sastav Visokog saveta sudstva koji je odlučivao o žalbama neizabranih sudija.

"Članovi Visokog saveta sudstva su morali da zadovolje zahtev za nepristrasnošću, što u konkretnom slučaju znači da članovi prvog sastava Visokog saveta sudstva, koji su učestvovali u donošenju odluke o izboru, nisu mogli učestvovati u radu i odlučivanju na osnovu prigovora", navodi Ustavni sud.

Odluka Ustavnog suda, međutim, ne vraća sudije automatski na pozicije na kojima su se nalazili pre razrešenja. Savetu se nalaže da ih izabere na stalnu sudijsku funkciju i da utvrdi da li postoji dovoljan broj slobodnih mesta, a potom i rasporedi sudije.

Visoki savet sudstva to vidi kao jedino što je Ustavni sud ostavio njima u nadležnost. Ocenjuju da im je ugrožena samostalnost i nezavisnost.

"Nadležnost Ustavnog suda može biti da oceni da li su pravila i odluke o izboru u skladu sa Ustavom i zakonom, a o načelima i sličnim teoretskim kategorijama nije ovlašćen da raspravlja i utvrđuje svojom odlukom, bez pozivanja na Ustav i zakon. Ne može preuzeti nadležnost VSS-a i suštinski naložiti proširenje sistematizacije", smatraju u Visokom savetu sudstva.

Ministarstvo pravde: Moguće štetne posledice

Uz ocenu da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, Ministarstvo pravde, ipak, upozorava na niz mogućih štetnih posledica koje mogu da proisteknu iz poslednjih odluka. U Ministarstvu navode da je takvim odlukama Ustavni sud u potpunosti preuzeo odgovornost za celokupno stanje u pravosuđu i ugrozio borbu protiv kriminala i korupcije.

"Građani Srbije moraju da znaju da ovakva odluka USS u sudnice, za delioce pravde, vraća nedostojne sudije čiji rad je prethodnih godina bio osporavan u javnosti. Među njima se nalaze i optuženi i osuđeni za teška krivična dela. Takvim odlukama USS je u potpunosti preuzeo odgovornost za celokupno stanje u pravosuđu i ugrozio borbu protiv kriminala i korupcije", ističu u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo navodi da je indikativno da su ovakve odluke donete nakon izbornog procesa i uoči formiranja nove vlade Srbije.

"Ustav Republike Srbije jasno kaže da pravosuđe mora biti nezavisno, ali poslednje odluke sa pravom izazivaju sumnju da su političkči motivisane s obzirom na to da su donete uoči formiranja nove vlade, a koincidiraju sa stavovima političkih partija koje će biti budući nosioci izvršne vlasti", dodaje Ministarstvo pravde.

"Te sumnje potvrđuje činjenica da je Ustavni sud odlukama derogirao niz svojih prethodnih odluka kojima je konstatovao da je opšti izbor sudija u skladu sa Ustavom Srbije", ističe Ministarstvo.

Zadovoljni odlukom suda, u Društvu sudija Srbije očekuju da i ostale kolege budu vraćene na posao. Napominju, međutim, da pravosudna kriza, koja traje od 2009. godine kada su donete sporne odluke kriza nije rešena i da se zakon mora menjati.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da su pravosudna tela pokazala da nisu sposobna da vode sudski sistem i da ništa što su uradili nije bilo dobro.

"Zbog toga se postavlja pitanje odgvornosti i prvog i drugog Visokog saveta sudstva, ali da se ne zavaravamo, Ustavni sud je odgovoran zato što je u 2009. godini imao mogućnost da ceo izbor oglasi neustavnim, a on to nije hteo da uradi", ističe Dragana Boljević.

"Povreda stalnosti sudijske funkcije je potkopavanje pravne države i to je ono što mi se čini da Ustavni sud hoće da kaže sada ovom odlukom i zbog toga mi očekujemo da sve sudije budu vraćene", navodi Dragana Boljević.

Do sada je na posao vraćeno 267 sudija i tužilaca, a u narednom periodu očekuje se odluka Ustavnog suda u još 450 predmeta, koji su, kako kažu, prioritet.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се