Читај ми!

Srbija, kolevka metalurgije

Obezbeđeno pola miliona funti za istraživanje na tri lokacije u Srbiji u projektu "Razvoj metalurgije u Evroaziji". Iz perioda od pre 7.000 godina Srbija čuva čitavu mrežu različitih nalazišta, koja su najverovatniji dokaz da je u Srbiji pronađena najranija metalurgija na svetu.

Istraživački savet Velike Britanije za umetnost i društvene nauke obezbedio je pola miliona funti za istraživanje na tri lokacije u Srbiji u projektu "Razvoj metalurgije u Evroaziji". 

Prva istraživanja počela su još 1927. godine. Na novom projektu učestvuju srpski, britanski i nemački arheolozi i sedam institucija i to na tri lokacije.

Autor projekta Miljana Radivojević sa Instituta za arheologiju navodi koje su to tri lokacije.

"Belovode kao centar za produkciju metala, Ploćnik kao centar za upotrebu metala, i Jarmovac kao rudarski kompleks koji ima rudarska okna i naselja koja su povezana", objašnjava Radivojevićeva.

Drugi deo projekta su analize koje će da rade na univerzitetima u Britaniji i Nemačkoj - Institutu za arheologiju u Londonu i Institutu u Duramu, Institutima u Majnhajmu, Frankfurtu i Bohumu.

Predviđena je i izgradnja malih radionica, pa će posetioci arheoloških nalazišta moći da se vrate 7.000 godina unazad.

Ben Roberts sa Univerziteta u Duramu ocenjuje da su ova nalazišta najverovatniji dokaz da je u Srbiji pronađena najranija metalurgija na svetu.

"A arheologija može da odgovori i na pitanje kako, zašto i šta je praistorijski čovek radio kako bi topio rudu", navodi Roberts.

Zajedničkim istrživanjima zadovoljni su predstavnici srpske vlade, nemačke i britanske ambasade.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport kaže da je dobra stvar što je dobra saradnja rezultirala jednakim finansiranjem svih strana, pošto za ovakav projekat nije nimalo lako naći sredstva u uslovima stroge finansijske kontrole.

Iskopavanja će se vršiti ove i naredne godine, a obrada podataka i publikacije biće gotovi do kraja 2014. godine.

Pored naučnih i muzeoloških rezultata, projekat će znatno uticati na status i prezentaciju preistorijskih naselja, kao izuzetno vrednih kulturno-turističkih sadržaja braničevskog i topličkog okruga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво