Читај ми!

Prijem povodom Dana nezavisnosti SAD

Povodom obležavanja Dana nezavisnosti, Ambasada SAD u Beogradu priredila je prijem, kojem su prisustvovali predstavnici vlasti Srbije, diplomatskog kora, poslovnog i kulturnog života, civilnog društva.

Američka ambasada u Beogradu priredila je u svojoj rezidenciji na Dedinju, prijem povodom obležavanja Dana nezavisnosti SAD, 4. jula, kojem su prisustvovali predstavnici vlasti Srbije, diplomatskog kora, poslovnog i kulturnog života, civilnog društva.

Obeležavanje Dana nezavisnost SAD je ove godine ujedno i proslava dve važne godišnjice 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Srbijom, kao i deset godina rada USAID-a u ovoj zemlji, ukazala je u svom obraćanju gostima ambasador SAD u Beogradu Meri Vorlik.

"Danas, što je najvažnije, slavimo naše partnerstvo širokih razmera sa srpskom vladom i ljudima - našu blisku vojnu i policijsku saradnju, naše poslovne veze, našu kulturnu saradnju i široku mrežu ličnih prijateljstava", naglasila je Vorlik.

Ona je pozdravjajući goste, na prijemu povodom Dana državnosti SAD, podsetila da je 5.jula 1882. Senat SAD ratifikovao dokument koji uspostavlja diplomatske odnose između dve zemlje, a kasnije iste godine prvi zvanični američki predstavnici za Srbiju stigli su u Beograd.

Vorlikova je istakla da je tokom dve i po godine, koliko je u Srbiji, upoznala hiljade srpskih građana iz svih sfera žiivota političare, poslovne ljude, predstavnike civilnog sektora, studente koji su sledili svoje snove, i za sebe same i za svoju domovinu.

Ona je podsetila da je pre 236 godina usvojena Deklaracija o nezavisnosti SAD koja garantuje neotuđiva prava kao što su život, sloboda, i traganje za srećom.

Ta prava, prema njenim rečima, svojstvena su svakom pojedincu, i predstavljaju kamen temeljac američke države, te su više od 200 godina kompas ne samo ljudima u SAD, već i u svetu.

Ta prava su, kako je dodala, inspirisale milione da pređu okean u potrazi za boljim životom, i još milione onih koji očekuju da se taj bolji život izgradi u njihovim domovinama.

Vorlik je završila zdravicom u kojoj je poželela da se srpsko i američko partnerstvo nastavi još mnogo godina.

Među gostima na prijemu su bili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer tehničke vlade Mirko Cvetković, kao i vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministri odbrane i prosvete Dragan Šutanovac i Žarko Obradović, kao i bivša predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

Na proslavu su došli i predstavnici diplomatskog kora među kojima ambasadori Nemačke, Rusije, Britanije, Francuske i EU - Volfram Mas, Aleksandar Konuzin, Majkl Devenport, Fransoa Gzavije Denio i Vensan Dežer.

Gosti ambasadorke Vorlik bili su i patrijarh srpski Irinej, kao i lideri i funkcioneri stranaka u Srbiji Aleksandar Vučić, Jorgovanka Tabaković, Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Rasim Ljajić, Nenad Čanak, Aleksandra Jerkov, Dragoljub Mićunović i Nenad Popović, kao i predstavnici poslovne elite i guverner NBS-a Dejan Šoškić.

Pre govora Vorlikove izvedene su himne SAD i Srbije.

Za dobro raspoloženje gostiju bio je zadužen džez orkestar, a za apetit, kao i prošle godine, američki lanac restorana brze hrane "Mekdonalds" i hotel "Hajat".

Prijem je protekao uz stroge, a za američke prilike uobičajene mere obezbeđenja.

SAD 4. jula obeležavaju Dan nezavisnosti pošto je tog dana 1776. godine doneta Deklaracija o nezavisnosti kojom su se SAD oslobodile britanske kolonijalne vlasti.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво