Читај ми!

Nikolić odlikovao Šojgua

Ukazom predsednika Srbije odlikovani Sergej Šojgu i Žan Pjer Vernej. Predsednik Tomislav Nikolić odlikovao Šojgua za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije, a Verneja, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naroda Srbije i Francuske, saopštila Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je ukaz o odlikovanju Sergeja Šojgua za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije i Žana Pjera Verneju, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naroda Srbije i Francuske.

Kako se navodi u saopštenju predsednikove Pres službe, Nikolić je doneo Ukaz o dodeli Ordena srpske zastave prvog stepena ruskom državljaninu, gubernatoru Moskovske oblasti, Sergeju Kužugetoviču Šojguu i Ukaz o dodeli Ordena srpske zastave trećeg stepena, francuskom državljaninu Žan Pjer Verneju.

Kako se navodi, Sergej Šojgu, gubernator Moskovske oblasti i donedavno ministar za poslove civilne zaštite, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije, kao i dugogodišnji kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju između Srbije i Rusije, svojim profesionalnim zalaganjem je dao izuzetan doprinos unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa, posebno razvoja ekonomsko - trgovinske saradnje Srbije i Rusije.

Posebno je važno istaći njegov lični doprinos naporima da se zaštiti i pruži svestrana materijalna pomoć i podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i u realizaciji pomoći i saradnji sa Srbijom u oblasti vanrednih situacija kao što su poplave i požari, navodi se u saopštenju.

"Odlikovanje gospodina Šojgua predstavlja znak zahvalnosti i priznanja Srbije za njegovu višegodišnju posvećenost razvoju saradnje naših dveju zemalja, kao i za sve što je učinio za dobrobit naših građana", piše u saopštenju.

Navodi se da je Tomislav Nikolić, na predlog Matice iseljenika Srbije, doneo Ukaz o dodeli odlikovanja, Ordena srpske zastave trećeg stepena, francuskom državljaninu Žan Pjer Verneju.

Žan Pjer Vernej je, kako piše u saopštenju, više od 30 godina posvetio negovanju tradicija Prvog svetskog rata i sećanju na oslobodilačke ratove Srbije 1912 - 1918. godine.

Od 2005. godine je izvršni direktor Vojnog muzeja u gradu Mo, koji je u potpunosti posvećen Velikom ratu (izraz kojim se pre otpočinjanja Drugog svetskog rata označavao Prvi svetski rat) i u kojem je na najbolji način predstavljeno učešće Srbije u Prvom svetskom ratu, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Kako se dodaje, u svojstvu ličnog sekretara tadašnjeg predsednika Francuske Žaka Širaka i funkcionera Ministarstva odbrane Francuske, ulagao je velike napore da se Srbija prikaže u pozitivnom svetlu, isticao i branio staro prijateljstvo srpskog i francuskog naroda.

U više navrata je bio zaslužan i lično dao veliki doprinos bogaćenju fondova istorijskih muzeja u Srbiji i u Francuskoj, kao i promociji Srbije prilikom manifestacija i izložbi koje su se bavile Prvim svetskim ratom, piše u saopštenju.

"Dodela odlikovanja Žan Pjer Verneju predstavlja odavanje poštovanja za posvećenost očuvanju i građenju pozicije Srbije, kao i negovanje pozitivnih prijateljskih osećanja prema srpskom narodu u Francuskoj", navodi se u saopštenju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво