Zabrinuti roditelji traže rešenje

Roditelji učenika osnovne škole "Kralj Petar Prvi" u Beogradu, zabrinuti zbog toga što učitelj koji je tuberkulozom zarazio 14 dece ima i virus HIV-a. Zabrinuti roditelji pozivaju na odgovornost Ministarstva prosvete i zdravlja i traže smenu direktorke, jer učitelja nije poslala na lekarski pregled.

Posle informacije da je učitelj jedne osnovne škole "Kralj Petar Prvi" u Beogradu koji je tuberkulozom zarazio 14 dece, zaražen i virusom HIV-a - roditelji su uznemireni. Traže smenu direktorke jer, kažu, učitelja nije poslala na lekarski pregled.

Direktorka tvrdi da ne može zaposlene da primorava na lečenje, dok nadležni podsećaju da radna mesta u obrazovanju nisu visokorizična, pa ne podležu redovnim sistematskim pregledima.

Ne žele da spekulišu o bolesti učitelja na osnovu tvrdnji medija. Roditelje zanima bezbednost njihove dece, jer je više od pola odeljenja pozitivno na tuberkulozu.

"Problem je u tome što je 14 naše dece zaraženo dugotrajnom izloženošću bakterije i neodgovornim ponašanjem školske uprave, tj. direktora škole na prvom mestu, učitelja na drugom mestu koji je trebalo pravovremeno da reaguje i da se povuče", kaže jedan od roditelja Dragan Petrović.

Pozivaju na odgovornost Ministarstva prosvete i zdravlja, a traže i smenu direktorke.

"Direktorka i svi poslodavci imaju zakonsku obavezu, kad posumnjaju u zdravstveno stanje zaposlenog da ga upute na vanredni sistematski pregled", kaže advokat roditelja Dragan Pašić.

Tu se ne radi o njegovoj volji, ako lice to ne želi, onda direktorka ima određena ovlašćenja, kao što su privremeno udaljenje sa posla ili neka druga, objašnjava Pašić.

"Neka podnesu tužbu, samo neka prestane hajka koja ruši ugled škole", ističe direktorka i dodaje da je primetila da je učitelj oslabio, ali ju je on uveravao da se dobro oseća.

"Nije moj posao, niti ja mogu kao direktor škole da teram moje zaposlene da idu kod lekara, jer bi to bio mobing ili diskriminacija", kaže direktorka OŠ "Kralj Petar Prvi" Milka Boškov.

I u Ministarstvu prosvete navode da direktor škole nije nadležan da procenjuje zdravstveno stanje prosvetnih radnika, jer za to nije stručan.

"Direktor škole i drugi organi škole nisu zdravstveni radnici i ne mogu da daju kvalifikacije o tuđem zdravlju. Prosvetni radnici dužni su da samo prilikom zasnivanja radnog odnosa dostave lekarsko uverenje da su sposobni za rad sa decom, objašnjava Želimir Popov iz Ministarstva prosvete i nauke.

Sve drugo, regulisano je Zakonom o javnom zdravlju građana, kaže Popov i podseća da je do 2005. godine postojala obaveza godišnjeg sistematskog pregleda prosvetnih radnika.

"Razlog ukidanja sistematskog pregleda verovatno je finansijske prirode, pošto u obrazovanju ima 120 hiljada zaposlenih i te preglede neko treba da plati, pa je verovatno utvrđeno da je skupo", smatra Popov.

Da treba vratiti obavezan godišnji pregled, jedino je u čemu se slažu i roditelji i prosvetni radnici i ministarstvo, ali to ne rešava problem zaraženih učenika drugog razreda škole "Kralj Petar Prvi".

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 27. jun 2012, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

????

Bolje bi bilo da traze smenu ministra i promenu zakona.