Читај ми!

Na reaktoru je bilo propusta

Tokom incidenta u Nuklearnim objektima Srbije 19. aprila niko nije bio ozračen, ali je bilo kršenja protokola, utvrdila Nezavisna komisija Ministarstva prosvete i nauke. Pitanje bezbednosti u NOS-u i dalje nije adekvatno rešeno.

Ministarstvo prosvete i nauke zaključilo je slučaj povodom incidenta u Nukleranim objektima Srbije (NOS) koji se dogodio 19. aprila i utvrdilo je da u radu bilo propusta.

Na osnovu istrage nezavisne komisije i stručnih mišljenja, konstatovano je da prilikom eksperimeta na reaktoru niko nije ozračen, ali je prekršena procedura tog posla. Neki od zaposlenih i dalje traže odgovornost rukovostva preduzeća.

Na postojeće probleme zaštite u Nuklearnim objektima Srbije (NOS) ukazao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete i nauke Radivoje Mitrović.

"Ako neko treba da odgovara, odgovaraće. Prvi su na potezu rukovodioci NOS-a. Pravni tim ministarstva pažljivo proučava ovaj slučaj sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Važno je da problem koji smo zahvaljujući dobrim delom i medijima uočen, nije gurnut pod tepih, već se aktivno rešava", ističe Mitrović.

Prilikom rada na reaktoru u nuklearnim objektima nije bilo nesreće, ali je postojao incident piše u zaključku istražne komisije.

"Incident na međunarodnoj skali od 0 do 7 klasifikovan je sa numeričkom cifrom jedan, u okviru kojih ima nekoliko potkategorija. Jedna od njih je anomalija, dakle taj događaj je okarakterisan kao da nije bilo prekomernog zračenja učesnika u ovom događaju", objašnjava Mitrović.

"Formirana komisija, međutim, smatra da nisu poštovane sve procedure na odgovarajući način. Zbog toga je od rukovodstva NOS-a traženo da analizira ceo događaj i preduzme eventualne mere, zarad sigurnosti NOS-a u budućim eksperimentima", kaže Mitrović.

Budžet predviđen za 2012. godinu ne predviđa novac za rad NOS-a. Pitanje je da li će ovi objekti biti zatvoreni ili nastaviti sa radom.

"Preduzeće svakako neće biti zatvoreno. Da li će biti reorganizovano i problem nuklearne sigurnosti biti rešen na drugi način, to je drugo pitanje. Ali, njegovo funkcionisanje za sada nije ugroženo. Sredstva koja su dobijana za transport iskorišćenog i neiskorišćenog nuklearnog otpada još postoje", tvrdi Mitrović.

"Sredstva koja nedostaju za funkcionisanje NOS-a u ovoj godini, mogu da se pribave rebalansom budžeta ili tekućih budžetskih rezervi", kaže državni sekretar Ministarstva prosvete.

U nadležnom Ministarstvu prosvete i nauke nema inspektora za ovakve slučajeve, a kada će i da li će biti otvoreno, ne zna se.

"Vlada Republike Srbije je nije odobrila zahtev za otvaranjem tog radnog mesta, jer sredstava u budžetu za proširivanje administracije nema, pa je pronađena alternativa. To znači da jednom od zaposlenih u nadležnost stavimo i praćenje i monitoring rada ovog javnog preduzeća dok se to pitanje ne reši na drugi način", zaključio je Mitrović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи