Читај ми!

Zabranjen gej performans u Kragujevcu

Gej stejt alijansa optužila gradonačelnika Kragujevca da je zabranio održavanje performansa te organizacije. U Gradskoj upravi kažu da skup nije zabranjen, već da nije data saglasnost za njegovo održavanje, zbog opasnosti po bezbednost učesnika.

Gej strejt alijansa (GSA) saopštila je da su gradska uprava i Savet za bezbednost Kragujevca zabranili performans te organizacije - "Demonstracija kartonskih LGBT lutaka".

Alijansa je navela da je u petak, 15. juna, tražila odoborenje za održavanje skupa, ali da je jutros obaveštena da je u ponedeljak, 18. juna, za istu lokaciju i za isto vreme odobrenje tražio i izvesni "Pokret ponosnih Kragujevčana".

"Za Gej strejt alijansu je potpuno jasno da Kragujevac, suprotno tvrdnjama njegovog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i lokalnog saveta, nije bezbedan grad za njegove stanovnike i goste", navodi se u saopštenju.

Savet za bezbednost Kragujevca kojim je predsedavao Stevanović, odlučio je juče da bi istovremeno održavanje skupova dve organizacije koje imaju suprotne stavove i uverenja ugrozilo "ugled Kragujevca kao jednog od najbezbednijih gradova u Srbiji" i da je zato savet odlučio da se ne odobre oba skupa.

Performans je trebalo da bude održan u okviru projekta "Zajedno za jednakost LGBT osoba".

"Iako je i taj događaj GSA blagovremeno prijavila policiji i gradu prethodno se raspitavši za propise i neophodnu dokumentaciju, aktivistima GSA je tek na licu mesta pola sata pre održavanja skupa od strane komunalnog inspektora saopšteno da nedostaje određeni dokument bez kojeg nije moguće održati skup", navela je Alijansa.

Informativna služba Grada, saopštila je da je postojanje bezbednosnog rizika za održavanje promotivnih aktivnosti Gej strejt alijanse i Pokreta ponosnih Kragujevčana, istog dana na istom mestu, jedini su razlog za odluku da se u interesu organizatora, ne omogući zauzeće javne površine za organizaciju preformansa ta dva udruženja.

Osim toga ne postoji nijedan drugi razlog da grad Kragujevac odmaže promociju projekta ''Zajedno za jednakost LGBT osoba''.

U Gej strejt alijansi kažu da sa nadaju da će Kragujevčani u dogledno vreme dobiti vlast spremnu da zaštiti svoje građane i goste u skladu sa zakonima i u duhu tolerancije i koja se neće uplašiti i pokleknuti pred šačicom huligana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се