Читај ми!

Patrijarh Irinej u Zagrebu

Poglavar SPC patrijarh Irinej boravi u trodnevnoj poseti Zagrebu tokom koje će se sastati sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i kardinalom Josipom Bozanićem. Poseta izražava otvorenost vođstva SPC za dijalog i saradnju sa Katoličkom crkvom, ocenjuje se u Hrvatskoj.

Patrijarh srpski Irinej sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, episkopima bačkim Irinejem, sremskim Vasilijem i šumadijskim Jovanom, boravi u trodnevnoj poseti Zagrebu.

Patrijarh Irinej, članovi Svetog arhijerejskog sinoda, predstavnici Srba u Hrvatskoj, više ministara u vladi i diplomatski predstavnici, prisustvovali su večeras svečanoj akademiji kojom je zvanično otvorena nova zgrada Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovni centar na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.

Na prijemu nakon akademije, domaćin mitropolit Jovan pozdravio je prisutne i uručio ordene "Kantakuzina Katarina Branković" Dušanu Bajakoviću, generalnom direktoru novosadskog preduzeća Srbijagas i njegovom šefu kabineta Draganu Jokiću zbog pomoći u izgradnji i opremanju gimnazije.

Patrijarh Irinej danas je u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg služio liturgiju uz sasluženje sveštenstva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske.

U pozdravnom govoru okupljenima u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, na zagrebačkom Cvijetnom trgu, mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izrazio je uverenje da je "ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja, već i poseta mira i ljubavi".

"Čuvajte svoju veru koju su mnogi od prvih mučenika do danas potvrdili životom, ne samo rečima i umom, nego i u životu", rekao je patrijarh Irinej. Ističući da je došao na radostan događaj otvaranja hrama i škole na Svetom duhu, patrijarh je rad srpske gimnazije ocenio kao "početak naše brige za našu omladinu".

"Narod bi time trebalo da dobije primer kako se reč Božja prenosi preko škole", rekao je Irinej.

Patrijarh je istakao i jake duhovne veze sa Zagrebom, podsetivši na ranije zagrebačke mitropolite Dositeja koji je nekada, kao i on, bio vladika u Nišu i Damaskina koji je bio poreklom iz Leskovca, odnosno sa poručja niške eparhije.

Na dočeku je, uz sveštenstvo i monaštvo eparhije, bilo stotinak vernika, među kojima su i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i osoblje ambasade Srbije u Zagrebu sa ambasadorom Stanimirom Vukićevićem na čelu.

Pupovac je posetu patrijarha Irineja ocenio kao "važan znak koji treba čitati tako da se svi obavezujemo na međusobno poštovanje, toleranciju i dobrobit", ističući da su potrebne poruke koje će približiti katolike i pravoslavne i koje će pokazati da crkve poštuju jedna drugu.

"Kao što smo pre dosta godina sa radošću, nadom i velikim očekivanjima dočekali patrijarha Pavla u njegovoj prvoj pastirskoj poseti Srbima u Hrvatskoj od raspada Jugoslavije u rata u Hrvatskoj, tako smo i danas dočekali patrijarha Irineja", rekao je Pupovac.

Večeras se održava i svečana akademija posvećena otvaranju nove zgrade Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu. Ova gimnazija radi već sedam godina, a interesantno je da je to jedina pravoslavna gimnazija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Istorijska poseta

Poglavar SPC će se, tokom posete Hrvatskoj, susresti sa najvišim predstavnicima Katoličke crkve i hrvatske države.

Poseta se smatra istorijskom, jer će se prvi put na tako visokom nivou naći predstavnici pravoslavlja i hrvatskog katoličanstva. Ocenjuje se da će to biti snažna poruka međunacionalnog pomirenja i saradnje.

Sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i Stalnim većem hrvatske biskupske konferencije u sedištu Zagrebačke nadbiskupije na kaptolu, zakazan je za petak prepodne.

Poglavara SPC će zatim primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović u svom kabinetu na Pantovčaku, a potom i premijer Zoran Milanović.

U subotu ujutru, kako je predviđeno, patrijarh Irinej će služi ti liturgiju i osveštati kapelu posvećenu Svetom Savi u okviru kompleksa gimnazije i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.

U krugovima bliskim Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj ocenjuje se da tom posetom dolazi do izražaja otvorenost vođstva SPC za dijalog i saradnju sa Katoličkom crkvom.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je, uoči patrijarhove posete, da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene sa mrtve tačke posle ratnih zbivanja.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво