Читај ми!

Zašto tinejdžeri beže od kuće

Roditelji stalno brinu zbog svoje dece, ali se te brige ne mogu porediti sa slučajem kad tinejdžer pobegne od svoje kuće. Razloga za to ima mnogo – od loših ocena do narkomanije, kažu stručnjaci.

Kakve god bile roditeljske brige, mnoge od njih nemerljive su sa stanjem u kojem se roditelj nađe kada mu dete pobegne od kuće. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u poslednjoj godini prijavljen je nestanak 150 dece, a pretpostavlja se da je taj broj veći.

"Imam 16 godina i planiram bekstvo od kuće. Veoma sam odlučna u tome i ne planiram da se vraćam. Inaće, nemam nekih velikih problema kod kuće, ali jednostavno nemam snage da se borim za opstanak u svojoj porodici".

Ovo je ispovest maloletne devojčice koju svako može da pročita na internetu. Pored virtuelnih drugara sa interneta, namere dece među prvima saznaju profesori i školski psiholozi.

Školski psiholog Danka Grozdović Bajić navodi je da je imala slučaj deteta koje je pobeglo od kuće, ima majku alkoholičara, agresivnog oca, pa je dete rešilo da ih stavi na svoje mesto tako što je pobeglo od kuće.

Međutim, psiholog kaže da je uspela da je nagovori da dolazi u školu i da nastavi školovanje.

Na bekstvo od kuće odlučuju se deca i bogatih i siromašnih – nekada su razlozi loše ocene, nekada i veći problemi.

"U poslednje vreme imamo često zahteve gde je dete u narkomaniji ili prostituciji ili nekom drugom obliku zavisnosti. Dešava se da vrlo brzo nalazimo, ali se desi da nas posle nekog vremena opet zovu i tada uviđamo da porodica ima veliki problem", kaže detektiv Agencije "Protekta" Ivana Stanojev.

Pritisnuta problemima i bez prave podrške porodice, deca ponekad urade i nešto što odrasli teško mogu da shvate.

Goran Jakus iz Odseka MUP-a za potražne delatnosti kaže da postoji slučaj kada je dete otišlo od kuće i gde se tokom istrage utvrdilo da je uzelo novac i zlato i otišlo u Crnu Goru sa svojim prijateljem. "Tamo je dete potrošilo novac i zlato, a uz pomoć Interpola Srbije i Crne Gore, dete je pronađeno", dodaje Jakus.

Od kuće se nekada bežalo zbog zabranjene ljubavi. Danas i romantika ima drugačiju pozadinu, tvrde strucnjaci.

"Ja sam u praksi često imala da se mlada osoba zaljubi, pa bukvalno pređe uz prećutnu saglasnost svojih roditelja u porodicu dečka ili devojke, pa tako provede svoje tinejdžerske dane. To nije tako retka pojava, jer je to neko mesto gde u emotivnom smislu dobija više", kaže Radmila Vulić iz Centra za socijalni rad.

U traganju za potvrdom i podrškom, tinejdžeri često donose nepromišljene odluke, čije se posledice ponekad teško ispravljaju. I deci i roditeljima treba veća podrška, zaključuju stručnjaci. Zato Udruženje "Roditelj" predlaže formiranje ministarstva za porodicu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи