Читај ми!

Novo oružje za Vojsku Srbije

U jedinicima Vojske Srbije ispituje se novo podvodno naoružanje, puška i pištolj ruske proizvodnje. Ukoliko prođe ispitivanje oružje će ući u upotrebu u jedinice ronilaca Rečne flotile.

Stručnjaci Vojske Srbije sproveli su deo verifikacionog ispitivanja podvodnog oružja - pištolja i puške ruske proizvodnje, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Taktički nosilac ispitivanja je Uprava Generalštaba Vojske Srbije za planiranje i razvoj, a cilj je da se, ukoliko ispitivanja daju odgovarajuće rezultate, ronioci Vojske Srbije opreme tim oružjem sa većim domet u odnosu na podvodna oružja u našoj vojsci.

Ispitivanja pištolja "SPP-1M" kalibra 4,5 milimetara, i automatske podvodne puške "APS 5,66" milimetara, poznate kao "podvodni kalašnjikov" vršena su dubinama od pet i 20 metara u realnim uslovima.

Reč je o vatrenom oružju koje ispaljuje igličaste projektile izrađene od srednjetvrdog čelika, hidrodinamičnog oblika i sa kojim se prvi put susreću vojni stručnjaci i ronioci.

Pištolj "SPP-1M" ima četiri cevi, pun je težak 1.030 grama, dugačak je 244 i širok 25 milimetara, objavljeno je na internet stranici Vojske Srbije.

Deklarisani efektivni domet pištolja na kopnu je do 20 metara, a pod vodom zavisi od dubine - na pet metara domet je 17, a na 20 metara dubine je 11 metara.

Automatska puška "APS" sa punim okvirom teška je 3,6 kilograma, kapacitet okvira je 26 metaka, dužina puške sa sklopljenim teleskopskim kundakom je 620, a sa rasklopljenim 840 milimetara.

Puška radi na principu pozajmice barutnih gasova, koji pomoću samopodešavajućeg ventila na gasnom cilindru omogućavaju njeno funkcionisanje na različitim dubinama pod vodom i na kopnu.

Prema deklarisanim karakteristikama, energija projektila može da neutrališe živu silu na kopnu do 100 metara, dok je efektivni upotrebni domet puške do 30 metara, jer projektil nije aerodinamički stabilan.

Hidrodinamička stabilnost projektila omogućava efektivne domete pod vodom i to - na pet metara domet je 30 metara, na 20 metara dubine domet je 20 metara, a na 40 metara dubine domet je deset metara.

Deo verifikacionih ispitivanja tog oružja izvršili su stručnjaci Tehničkog opitnog centra u saradnji sa roniocima 93. ronilačke čete 1. odreda Rečne flotile i Specijalne brigade, objavljeno je na internet stranici Vojske Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се