Читај ми!

Novi brojevi hitnih službi

Umesto 92, 93 i 94, od ponedeljka hitne službe na brojevima 192, 193 i 194. Osim policije, vatrogasaca i hitne pomoći nove brojeve dobili i Služba za obaveštavanje i uzbunjivanje, Vojna policija i pomoć na putu AMSS-a.

Žitelji Srbije će od ponedeljka prilikom pozivanja službi hitne pomoći, vatrogasaca i policije, ispred dobro poznatih dvocifrenih brojeva 94, 93 i 92, morati da dodaju jedinicu i da u hitnim situacijima okreću 192, 193 i 194.

Prema novom planu numeracije koji počinje da se primenjuje od 21. maja, kratki kodovi moći će da sadrže najmanje tri, a najviše šest cifara.

Po novom sistemu broj policije će biti 192, vatrogasaca 193, hitne pomoći 194, vojne hitne pomoći 1976, službe za obaveštavanje i uzbunjivanje 1985, pomoći na putu 1987 i vojne policije 19860.

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) postigla je dogovor sa sva tri operatora - Telekomom, Telenorom i Vipom da do kraja godine bude ostavljena mogućnost paralelnog pozivanja novih i starih brojeva, kako ne bi došlo do neželjenih situacija.

Plan numeracije usklađen je sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, Međunarodnom telekomunikacionom unijom, ali i evropskim standardima, rekao je direktor Ratela Milan Janković.

Ratel je taj plan usvojio aprila 2011, a stupio je na snagu 21. maja iste godine, pa su građani mogli u tom jednogodišnjem prelaznom periodu da pozivaju trocifrene brojeve.

Direktor Janković je naveo i da će posle formiranja Službe za hitne intervencije 112, ona objediniti policiju, hitnu pomoć i vatrogasnu službu, pa će na kraju ostati samo taj trocifreni broj dodeljen Sektoru za vanredne situacije, koje se nalazi u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Razlog za ovu izmenu je činjenica da savremeni, smart mobilni telefoni ne podržavaju biranje dvocifrenih brojeva, pa sa njih u Beogradu nije moguće pozvati samo 92 nego 011 92.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво