Читај ми!

Porast nasilja prema LGBT populaciji

U izveštaju Gej strejt alijanse, o stanju ljudskih prava LGBT populaciji u Srbiji, navodi se da je, u prošloj godini, zabeležen porast nasilja i diskriminacije prema toj populaciji. Srbija ima adekvatan pravni okvir za borbu protiv tih pojava iako postoje problemi u njegovoj primeni, navodi GSA.

U prošloj godini zabeležen je porast nasilja i diskriminacije prema LGBT populaciji u Srbiji, navodi se u izveštaju o statusu ljudskih prava te populacije koji je danas predstavila Gej strejt alijansa (GSA) i dodaje da Srbija ima adekvatan pravni okvir za borbu protiv nasilja i diskriminacije iako postoje problemi u njegovoj primeni.

U izveštaju, koji je predstavljen u Skupštini Beograda, ocenjeno je da rast slučajeva nasilja i diskrimanacije nije drastičan, ali da je u 2011. godini za oko 30 odsto bilo više slčajeva pokušaja ili izvršenja fizičkog nasilja, odnosno napada po osnovu stvarne ili pretpostavljene seksulane orijentacije u odnosu na 2010. godinu.

Pravna služba GSA, navodi se u izveštaju, prošle godine pokrenula je 12 novih postupaka pred pravosudnim organima, od kojih su dva slučaja opšte diskriminacije LGBT osoba, a vode se protiv lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića i Nebojše Bakareca iz Demokratske stranke Srbije.

U izveštaju je ocenjeno da još uvek postoji visok stepen homofobije u društvu, kao i da je i dalje primetan govor mržnje prema LGBT populaciji na društvenim mrežama i javnom prostoru.

Takođe, u izveštaju je navedeno da je u mapi, koju je izradila ILGA Evrope, krovna LGBT organizaciju u Evropi, a koja sadrži ocene zakonske regulative koja se tiče LGBT osoba, Srbija dobila ocenu šest i nalazi se u istoj grupi sa Francuskom, Bugarskom, Rumunijom i Albanijom.

Najvišu ocenu 21 dobila je Velika Britanija, 20 imaju Nemačka i Španija, dok su najlošije ocenjene Italija i Poljska sa 2,5 i dva. Međutim, ima i onih koji imaju minus ocene - Monako, San Marino i Turska minus tri, a Rusija, Ukrajina i Makedonija minus četiri.

U izveštaju se ističe da je pravosudni sistem Srbije u 2011. godini bio efikasniji nego ranije i u procesuiranju slučajeva protiv lidera i članova "desničarskih, ekstremističkih organizacija" "Obraz" i SNP "1389" zbog diskriminacije LGBT populacije i sprečavanju održavanja Parade ponosa 2009. i 2010. godine.

Navodeći da Srbija ima adekvatan pravni okvir za borbu protiv nasilja i diskriminacije iako postoje problemi u njegovoj primeni, ukazuje se i da su prošle godine usvojena još dva nova zakona značajna za LGBT populaciju - Zakon o mladima, koji sadrži antidiskriminativne odredbe i izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je omogućena promena pola o trošku države.

"Grad Beograd i gradske institucije su u 2011. godini uvrstile LGBT prava i bezbednost te populacije među oblasti kojima je potrebno posvetiti pažnju. Radna grupa za utvrđivanje prioriteta bezbednosti ljudi i imovine u Beogradu, koju je nakon Parade ponosa 2010. godine osnovala Skupština grada Beograda, donela je preporuke za mere koje je potrebno preduzeti da bi se poboljšao kvalitet bezbednosti u Beogradu", navedeno je u izveštaju.

U izveštaju se naglašava da su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i gradska uprava obezbedili uslove za otvaranje Sigurnog prostora za žrtve nasilja po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво