Читај ми!

Istraga u Vinči

Komisija Ministarstva nauke proverava da li je tokom aktivnosti na reaktoru u Vinči bilo propusta. Izveštaj do 18. maja. Uprava Vinče tvrdi da incidenta nije bilo. Ištvan Bikit iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja kaže da je najveći problem što je inspekcija u sklopu Ministarstva.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Ištvan Bikit očekuje da će za nekoliko dana komisija, koju je formiralo Ministarstvo prosvete i nauke, obaviti kontrolu i sastaviti izveštaj u kojem će biti navedeno šta se zapravo desilo u Nuklearnim objektima 19. aprila.

"Procedure su vrlo jasno definisane. Međunarodna Agencija za atomsku energiju ima niz uputstava kako se pojedine operacije rade. Oni imaju svoje inspekcije koje ulaze u zemlje članice i daju upustva, savete", istakao Bikit.

Prema njegovim rečima licence za sve operacije u nuklearnim objektima daju nadležne agencije, poput Agencije za nuklearnu bezbednost ili Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

"Zemlje koje imaju nuklearke najčešće imaju po dve Agencije. Jedna se bavi nuklearnom bezbednošću, jedna zaštitom od zračenja. Pošto mi nemamo nuklearku smatrali smo da je racionalnije da imamo jednu agenciju za obavljanje takve delatnosti", ističe Bikit.

Naši propisi su, prema njegovim rečima, uglavnom usklađeni sa međunarodnim, ali je najveći problem što u propisima naša Agencija nema inspekciju unutar sebe, već to obavlja Ministarstvo.

"Mislim da će sledeći korak u izmenama Zakona o zaštiti od zračenja i nuklearne bezbednosti ići u tom pravcu da se inspekcije priključe Agenciji, koja bi onda bila mnogo operativnija. Mogla bi jednostavnije da reši ovakve probleme, a ne samo da daje licence i da nema moć za nadziranje kako se te licence sprovode" objašnjava Bikit.

Što se zatvorenog nuklearnog reaktora tiče, Bikit kaže da je njegova opasnost znatno redukovana pošto su gorivni elementi odneti u Rusiju.

"Mi u Vinči nemamo mnogo jakih izvora zračenja. Ono što imate u Vinči su izvori zračenja koji su ubirani dok je reaktor radio pre 30 godina i evidencija je dosta slaba. Treba sve to srediti", ističe Bikit.

Prema njegovim rečima u Vinči postoji nov Hangar 3 koji je savremen, pa treba napraviti procedure da se svi izvori zračenja koji se tamo nalaze bezbedno i skladište. "Time će svaka mogućnost od nesreće biti isključena", zaključuje Bikit.

Komisija od danas proverava stepen ozračenosti petoro zaposlenih u preduzeću "Nuklearni objekti Srbije" (NOS) tokom eksperimenta od 19. aprila, i izveštaj će biti poznat najkasnije do 18. maja.

Kako je Tanjugu rekao državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović, ministarstvo će "pravovremeno i celovito" informisati javnost, čim dobije izveštaj komisije, u čijem je sastavu pet članova.

"Zapisi na uređajima su trajni", rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović i objasnio da će komisija proveriti sve, pre svega da li je doza ozračesnti zaposlenih bila prevelika.

"Komisija ima zadatak i da proveri da li su ispoštovane procedure, i ako nisu ko je zatajio", rekao je Mitrović i naveo da će ako se utvrde propusti, uslediti sankcije.

"U NOS-u 19. aprila nije bilo nikakvih incidenata niti opasnosti po zaposlene", izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Jagoš Raičević.

"Nije bilo nikakvog akcidenta niti incidenta na nuklearnom reaktoru RA u Vinči, kao ni direktne opasnosti po zaposlene i njihovo bliže ili dalje okruženje", rekao je Raičević novinarima.

Prema njegovim rečima, krivične prijave podnete su protiv nekoliko ljudi iz najvišeg rukovodstva zbog lošeg poslovanja u prethodnom periodu. "To takođe može biti uzrok tenziji koja se stvara", dodaje Raičević.

Predsednik Upravnog odbora NOS-a Uranija Kozmidis Luburić rekla je da postoji "veliki nered" za zbrinjavanje nuklearnog otpada i da nekima takvo stanje odgovara.

"Cilj je da se uvede red u skladištenje nuklearnog otpada koji je opasniji od drugih i izgleda da nekome takvo stanje odgovara", navela je Uranija Kozmidis Luburić.

Navela je da u NOS-u postoje "unutrašnji neprijatelji koji sabotiraju firmu".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво