Dan pobede nad fašizmom

Srbija obeležila 9. maj Dan pobede nad fašizmom u Drgom svetskom ratu. Položeni venci na Spomenik neznanom junaku na Avali i na Groblju oslobodilaca Beograda.

Državni praznik Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maj, obeležen je brojnim manifestacijama u Beogradu i Srbiji. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja je i vršilac dužnosti predsednika Republike, položila je venac na Grob neznanog junaka na Avali.

"Srbija pamti svoje junake znane i neznane, koji su utkali svoje živote u pobedu nad fašizmom", upisala je Slavica Đukić Dejanović u Spomen-knjigu.

Na Spomenik neznanom junaku venac je položio i ministar odbrane Dragan Šutanovac, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića. Uz vojne i državne počasti, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali položila je i delegacija Vojske Srbije.

Predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Grada Beograda i SUBNOR-a položili su vence na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić rekao je da je Dan pobede praznik slobode i da Srbija treba da bude ponosna na veličinu žrtve koju je podnela u borbi protiv fašizma.

"Ovaj datum definiše našu antifašističku prošlost, ali, i kao Dan Evrope, definiše našu evropsku budućnost", rekao je Antić.

Odavanju visokih državnih i vojnih počasti prisustvovali su predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana. Povodom Dana pobede, venci su položeni na Spomenik sovjetskom vojniku.

Dan pobede slavi se 9. maja, na dan kada je, pre 67 godina, završen Drugi svetski rat. U tom najkrvavijem sukobu u istoriji čovečanstva nestalo je više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila.

Toga dana 1945. godine, nekoliko minuta posle ponoći, u razrušenom Berlinu, potpisan je Akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke, pošto je u žestokim borbama sovjetske Crvene armije za skoro svaku zgradu u tom gradu, 2. maja, skršen i poslednji otpor nacista.

Ceremonijom potpisivanja, koju je organizovao predsednik SSSR-a Josif Visarjonovič Staljin, koji je i diktirao uslove kapitilacije, okončan je rat započet 1. septembra 1939. napadom Nemačke na Poljsku.

Tačni podaci o žrtvama na području bivše Jugoslavije, kao ni ukupnim žrtvama Drugog svetskog rata nikada nisu utvrđeni. Prema izveštaju državne komisije SFRJ, poginulo je i pobijeno 1,7 miliona ljudi, među kojima 304.948 boraca. U novije vreme, pojedini istraživači ukazuju da su u taj broj uračunati i demografski gubici.

broj komentara 31 pošalji komentar
(četvrtak, 10. maj 2012, 04:22)
anonymous [neregistrovani]

Svim

palim borcima protiv fasizma vjecna slava i HVALA.Sretan DAN POBJEDE.

(sreda, 09. maj 2012, 23:57)
Vukica [neregistrovani]

A rusi

A niko ne spominje da su nas rusi oslobodili. ispade da smo se sami oslobodili.

(sreda, 09. maj 2012, 22:01)
anonymous [neregistrovani]

@slava rusiji

Prouci malo istoriju na koliko frontova su se borili saveznici onda komentiraj.

(sreda, 09. maj 2012, 21:55)
anonymous [neregistrovani]

Komentar SVIMA

Takoje upravuste 100%

(sreda, 09. maj 2012, 18:47)
anonymous [neregistrovani]

свима

у Србији живе и припадници других народа ...........а фашизам су победили југословенски народи не само Срби

(sreda, 09. maj 2012, 18:40)
Goran P [neregistrovani]

Hvala junacima

Druze Tito hvala ti na pobedi protiv fasizma i ostalih sovinistickih elemenata. 305,000 boraca u partizanima je izgubilo zivot u jednom od najsvetlijih perioda nase istorije gde je veci deo srpskog naroda iznova bio na pravoj strani. Srecan nam dan oslobodjenja Evrope od fasizma.

(sreda, 09. maj 2012, 18:16)
][ [neregistrovani]

][

Вечна је Слава Свима који су дали своје животе за Слободу Српства и Србије!
_________________
Српству и Србији!

(sreda, 09. maj 2012, 18:10)
anonymous [neregistrovani]

Komentar

Toliko je stradalo Srba u svim ratovima i to na strani Saveznika,a sada kao da je zaboravljeno koliki je nas doprinos.

(sreda, 09. maj 2012, 17:32)
anonymous [neregistrovani]

Slava Rusiji

Da nije bilo Rusije fasizam bi zavladao svetom. Slava joj i vecna hvala!

(sreda, 09. maj 2012, 16:49)
anonymous [neregistrovani]

Slava i zahvala

nasim djedam na pobjedam.
Smrt fasizmu i nacizmu.