Читај ми!

"Turbulentan" let sa Islanda

Tokom boravka na Islandu, Marku Miletiću iz Valjeva je najveći problem bio kako da se privikne na polarne noći, a onda je saznao da mu je termin leta za povratak u Srbiju pomeren, a da mu to niko nije javio.

Marko Miletić iz Valjeva se početkom ove godine nadao da će tokom posete Islandu steći mnoga nova iskustva, ali nije očekivao da će u njih uvrstiti i to kako izgleda čekati na aerodromu više od 30 sati, zato što je avio-kompanija promenila termin leta. 

Priča je počela kada je kupio avio-karte u predstaništvu "Jata" u Valjevu, za letove od Beograda do Kopenhagena, potom dalje do Rejkjavika, pa nazad za Beograd. 

Tokom boravka na Islandu najveći problem mu je  bio kako da se privikne na polarne noći,, a onda je saznao da mu je termin leta za povratak kući promenjen.

Marko kaže da je njegova tetka isto kupila vezanu kartu, da planira da dođe u Srbiju i da se vrati 7. avgusta, ali joj je "Island er" javio da je let pomeren za 8. avgust.

"Tako sam pretpostavio da je možda i meni promenjen termin let. Pozvao sam suprugu u Srbiju i zamolio je da ode "Jatovog" predstavništva i vidi da li je pretpostavka tačna. Tako sam saznao da je moj let sa 11. pomeren na 12.", kaže Marko za "Potrošački savetnik", dodajući da ga o tome avioprevoznik nije obavestio.

"Trebalo je da dođem u Kopenhagen 11. i da budem 30 sati na aerodromu, da bih poleteo 12. aprila", kaže Marko.

Pošto mu to nije odgovaralo, zamolio je svoju suprugu da proba da promeni datum povratnog leta, što je ona i pokušala krajem marta, u prestavništvu "Jata" u Valjevu, gde su karte i kupljene.

"Prvog dana kada sam otišla službenicu nisam našla za šalterom. Otišla sam i sutradan i ona mi je rekla da je let promenjen za 12. Kada sam pitala zašto me nisu obavestili, pošto sam ostavila broj mog telefona, službenica je rekla da ima vremena, ali da i suprug treba da proveri svoju kartu", kaže Markova supruga Jelena.

Međutim, tvrdnja službenice u agenciji da ima vremena, izgleda da nije potpuno tačna. Po zakonu, avioprevoznik je dužan da 14 dana pre poletanja obavesti putnike o bitnim promenama ili otkazivanju leta.

Avioprevoznik može to da učini i nedelju dana pre planiranog poletanja, ali je u obavezi da putniku obezbedi alternativni prevoz, tako da na odredište stigne najviše tri sata nakon prvobitno planiranog sletanja. 

Jeleni su, na kraju, ponudili nekoliko opcija, od kojih ni jedna nije podrazumevala da se Marko vrati 11. aprila.

Jelena Miletić kaže da joj je službenica javila da postoje dve solucije - da se Marko vrati 7. aprila, a druga je da promeni kartu za 12. Prva solucija bi "koštala" 27.000, a za drugu bi moralo da se doplati 20.000 dinara.

Po rečima Miletića, Marku nije ponuđen smeštaj na aerodromu dok čeka, niti bilo kakva naknada zbog promene datuma leta, a "Jat" je odbio njegov zahtev da mu refundira troškove koje je imao zbog promene dana povratnog leta.

Problem na relaciji putnik - agencija - "Jat" 

Pitanja u vezi sa probemima sa kojima se Marko suočio postavljena su nadležnima u "Jatu". Iz odgovora "Jatove" službe za reklamacije može da se nasluti da je postojao problem u komunikaciji na relaciji putnik - agencija - Jat.

Naime, iz "Jata" je Potrošački savetnik" dobio odgovor da su Marku izdate dve nezavisne avio-karte.

Prva karta, izdata je za relaciju Beograd - Kopenhagen - Beograd, i ta karta je u potpunosti iskorišćena, bez naplate penala za promenu datuma.

Dakle, Marko bi trebalo da bude srećan što mu nije naplaćen penal zato što nije imao let na dan koji piše na njegovoj karti, već je leteo dan kasnije, suprotno njegovoj želji.

U "Jatu" tvrde da nije bila njihova obaveza da obaveste putnika o promeni datuma povratnog leta.

"Avio karte je izdala agencija iz Valjeva, koja je bila u obavezi da vas informiše o uslovima prodaje dve nezavisne avio-karte, kao i da vas informiše o nastalim promenama u redu letenja. Iz navedenih razloga, molimo vas da se obratite agenciji koja vam je prodala avio- karte, radi nadoknade vaših vanrednih troškova", navode u "Jatu".

Ko je obavezan da obavesti putnike 

Međutim, u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo kažu da je Zakonom drugačije određeno ko je obavezan da obavesti putnike.

Katarina Andrić Milosavljević iz Direktorata kaže da je prema Zakonu o obiligacionim i svojinsko-pravnim odnosima u vazdušnom saobraćaju avioprevoznik dužan da o svim promenama u vezi sa letom obavesti putnika i da su novim Zakonom predviđene procedure i rokovi za rešavanje žalbi putnika. 

"Na avioprevozniku je da obavesti putnika da ukoliko očekuje kašnjenje na nekom letu, ili ukoliko je onemogućeno ukrcavanje svih putnika na određeni let, ili ako će biti otakazan neki let, avioprevoznik je obavezan da obavesti putnike", kaže ona.

Katarina Andrić Milosavljević kaže da putnik, ukoliko je njegovo pravo povređeno, može najpre da se obratiti avioprevozniku, čiju kartu ima, i ako avioprevoznik u roku od 30 dana ne odgovori na njegov zahtev, ili ako je putnik nezadovoljan odgovorom, tada može da se  obratiti Direktoratu.

Marko je uložio žalbu Direktoratu, a kakav će odgovor dobiti prenećemo vam u jednoj od narednih emisija.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво