Dobrotvor iz Kanade

Milomir Glavčić, bogati žitelj kanadskog grada Nijagara Fols, iz rodnih Popa, zaseoka potkopaoničkog sela Kovači, otišao je pred kraj Drugog svetskog rata. Od tada rodni kraj nikada nije posetio, ali zato svake godine rođacima i svim žiteljima svog sela šalje novčanu pomoć.

Osamdesettrogodišnji Kanađanin Milomir Glavčić u rodnim Kovačima kod Jošaničke banje nikoga više ne poznaje, jer u Srbiji nije bio od 1946. godine, ali rodni kraj mu je, kaže, duboko u srcu, a trnje u nogama sa kojim je bosonog otišao u beli svet, uvek ga podseća na tegoban život u zavičaju.

"Volim svoju zemlju, volim Srbiju, volim svoj rodni kraj. Nikada ga nisam zaboravio. Sećam se svega i staza i ljudi. Kao da sam sa njima", rekao je Glavčić.

Novac u Kovače iz Kanade stiže već decenijama, čak i kada je Milomir bio u kreditima.

Poslednji put 360 meštana počastio je za seosku slavu Svetog Iliju. Njegov sestrić Radoje Glavčić podelio je na ravne časti 25.000 evra. Familiju, ukupno 64 rođaka, daruje bar još dva puta godišnje.

Radoje Glavčić kaže da su prošle godine najbliži rođaci dobili po 10.000 evra, a druga linija rodbine dva puta po 3.000 evra.   

Milomir nije dobrotvor samo svojima, već je pomogao svuda gde je čuo da je potrebna pomoć. Obnovio je davno porušene crkve u Kovačima i susednom selu Žerađu, izgradio je bogomolju u Kanadi i spomenik Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima.

Dobrotvora iz Kanade u selu se retko ko i seća. Osamdesetčetvorogodišnja Velimirka, kojoj   od davnašnjeg komšije pomoć redovno stiže, o Milomiru zna samo iz priča svog pokojnog muža.

Potkopaoničko siroče sada je jedan od najbogatijih Srba u Kanadi. Živi sa suprugom Italijankom Amelijom i decom Jovankom i Mihajlom. Sanja da na svojih stotinak kanadskih hektara izgradi srpsko selo sa ulicama koje će nositi imena Glavčića.

Glavčićeva supruga ne bi imala ništa protiv ni da se presele u njegov rodni kraj.

Meštani Kovača bi voleli da im se vrati dobrotvor iz Kanade, a Glavčić dodaje da će ih iznenaditi ako ga sudbina po ko zna koji put ne bude prevarila kao što je opisao u svojoj autobiografiji "Sa Trnom u nozi na dugačkom putu".

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво