Читај ми!

Žrtva internet prevare

Iako je kupovina na internetu relativno sigurna, dešava se da kupci budu žrtve prevare. Jedan od članova sajta "Limundo" prevaren je kada je želeo da kupi mobilni telefon. Novac je uplatio unapred, ali telefon nije dobio, a povraćaju novca se i ne nada.

Kupovina na internetu polako postaje svakodnevnica i kod nas. Iako je ovaj oblik kupovine relativno siguran, dešava se da kupci ostanu i bez novca i bez željenog proizvoda. U većini slučajeva, do prevara dolazi usled lakomislenosti kupaca.

Iz straha da će ih okolina ismejati, prevareni često uopšte ne prijave slučaj, niti žele da ikome ispričaju šta im se desilo. Goran, koji hteo da kupi poklon za Uskrs preko sajta Limundo, zbog straha od reakcije okoline, zamolio je "Potrošački savetnik" da ne otkriva njegov identitet.

Goran je "Potrošačkom savetniku" rekao da je na Limundu 11. aprila kupio mobilni telefon, odnosno, kako kaže, pokušao da kupi "nokiju C5".

"Dobio sam od 'Limunda' obaveštenje i poruku da sam pobedio na licitaciji i pokušao sam da stupim u kontakt sa potencijalni prodavcem. I meni se žurilo da odradim što pre, pa sam prihvatio da mu pošaljem novac post netom, s tim da mi on odmah pošalje mobilni telefon da bismo sve odradili pre praznika", rekao je Goran.

Goran kaže da su ga iz "Limunda" zvali da ga obaveste da je dotični prodavac suspendovan na tom sajtu i da ga sumnjiče za pokušaj prevare.

Nakon što su ga iz "Limunda" obavestili da je verovatno žrtva prevare, Goran je otišao do pošte kako bi poništio post net uputnicu kojom je poslao novac. Nažalost, prevarant je bio brži.

Ispostavilo se da je osoba koja se predstavila kao Dušan Antonijević, samo 25 minuta nakon što je Goran uplatio traženi iznos, novac podigao na šalteru pošte u Smederevskoj Palanci.

"Mobilni telefon nikad nisam dobio. Mislim da sam najveći krivac što se nisam dobro informisao. Sa 'Limunda' su reagovali čim su videli o čemu se radi. Međutim, bilo je kasno", kaže Goran.

On kaže da je pokušao i porukama preko mobilnog da stupi u kontakt sa potencijalnim prodavcem, ali se on nije javljao. Goran je tek nakon ovog neprijatnog iskustva pročitao pravila i savete koji inače postoje na sajtu.

"Pošto je to prodavcu jedna od prvih aukcija, on nema pravo po pravilima 'Limunda', što tad nisam znao, da mi traži da mu novac šaljem unapred", priča Goran.

Goran nije optimista u pogledu povraćaja novca koji je uplatio. "Ja sam svestan da od mog novca nema ništa, ali bih upozorio potencijalne kupce na sajtu da malo bolje prouče pravila Limunda", kaže Goran.

Niz propusta

U "Limundu" ističu da je u ovom slučaju kupac napravio niz propusta. Aleksandra Vuković sa "Limunda" kaže da se u konkretnom slučaju ni kupac ni prodavac nisu pridržavali pravila Limunda.

"Goran je novac uplatio unapred, iako u konkretnoj transakciji to nije bilo po pravilima. Novac je uplatio prema podacima drugačijim od onih koje je dobio od 'Limunda', što opet nije bilo prema našim pravilima", kaže Vukovićeva.

Kako je rekla, Gorana su uputili da slučaj prijavi policiji, odnosno da podnese krivičnu prijavu.

Uprkos neprijatnom iskustvu koje je imao Goran koristeći Limundo, ne bi se trebalo plašiti kupovine putem interneta. Aleksandra Vuković navodi da se na "Limundu" mesečno obavi preko 180.000 transakcija.

"U 0,01 procentu slučajeva do prevare ipak dođe. Naš tim za prevenciju od prevara na čelu s psihologom radi svakodnevno na analizi ponašanja", kaže Vukovićeva. U "Limundu", savetuju korisnike da se pridržavaju pravila i da ih dobro prouče.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво