Читај ми!

Prva solarna elektrana

Srbija dobija prve privatne solarne elektrane. Dragoljub Petrović iz Blaca uložio je 30.000 evra u izgradnju prve elektrane. U međuvremenu planira postavljanje novih panela kako bi povećao proizvodnju, a time i prihode.

Sunčevu energiju pojedinci u Srbiji do sada su uglavnom koristili za kućne potrebe, kako bi smanjili račun za struju. Međutim, od kako je pojednostavljen postupak dobijanja dozvola, neki su u ovom izvoru obnovljive energije prepoznali šansu za zaradu, pa su počeli gradnju prvih privatnih solarnih elektrana.

Dragoljub Petrović, TV mehaničar iz Blaca, ušteđevinu od 30.000 evra, koju je, kako kaže, zaradio radeći u TV servisu 20 godina, uložio je u izgradnju prve solarne elektrane u Srbiji.

Petrović kaže da je sve jednostavno i brzo završio. U opštini je za mesec dana pribavio sve neophodne dozvole, najviše vremena trebalo mu je da poljoprivredno zemljište pretvori u građevinsko. Na internetu je našao najpovoljnijeg izvođača radova i naručio opremu iz Slovenije. Sve je završio za šest meseci.

"Sklopio sam ugovor s EPS-om na 12 godina. Oni mi plaćaju struju 20 evro centi po kilovatu. Za mesec dana rada imam dobit oko 400 evra", kaže Petrović.

Struja se proizvodi sve dok ima dnevnog svetla, a osim nadgledanja putem interneta i obilaska elektrane nikakav rad nije potreban tako da i dalje može da se bavi poslom koji je i do sada radio u TV servisu.

Dragoljub Petrović očekuje da mu se uloženih 30.000 evra vrati za šest godina, a u međuvremenu planira postavljanje novih panela kako bi povećao proizvodnju, a time i prihode.

Predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković kaže da je pravac izgradnje solarnih elektrana pravac budućnosti.

"Zahvaljujući tehnologiji, znanju ljudi, imamo priliku da plamenitu sunčevu energiju prevedemo u plemenitu električnu energiju, koja ima široku upotrebu", kaže Marković.

U Elektroprivredi Srbije se nadaju da će biti i drugi slediti taj primer. Za sada, kako saznajemo, Petrovićev primer slede dvojica poljoprivrednika iz okoline Niša i jedan iz sela kod Kuršumlije, koji su počeli gradnju solarnih elektrana.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво