Читај ми!

Otvoren akva-park u Bačkom Petrovcu

Turističko-zabavni kompleks "Petrolend" otvoren u Bačkom Petrovcu nadomak Novog Sada. Ono što ga razlikuje od većine ostalih kompleksa sličnih sadržaja je termalna voda koja se koristi u svim bazenima i omogućava nesmetan rad parka tokom većeg dela godine.

U Bačkom Petrovcu otvoren je akva-park "Petroland", u čiju izgradnju je slovačka kompanija "Akva term invest" do sada uložila 8,5 miliona evra.

Prema rečima direktora akva-parka Jana Brtke, danas je okončana prva faza izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa, a kada za dve godine bude potpuno završen u projekat će biti investirano 22 miliona evra.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je ovaj projekat doživeo najviše osporavanja, opsturukcija i kočenja od svih investicija u Vojvodini i da mu je zbog toga drago što je danas otvoren najveći akva-park u ovom delu Evrope.

"Ovaj projekat je nova stranica u istoriji vojvođanskog turizma, jer neće biti stranog turiste koji dođe u Pokrajinu da ne poželi da poseti akvapark u Bačkom Petrovcu", rekao je Pajtić i dodao da projekat pruža veliku šansu razvoju sektora uslužnih delatnosti.

Ono što razlikuje akva-park u Bačkom Petrovcu od većine ostalih kompleksa sličnih sadržaja je termalna voda koja se koristi u svim bazenima i omogućava nesmetan rad parka tokom većeg dela godine.

Voda se crpi sa dubine od 800 metara i njena temperatura je oko 40 stepeni celzijusovih. U samim bazenima voda je rashlađena, a tokom zimskih meseci predviđeno je da bude oko 30 stepeni, što će omogućiti nesmetano kupanje, ali i zagrevanje vazduha u specijalnom balonu.

Posao je u prvoj fazi dobilo 125 ljudi, a po okončanju poslednje faze izgradnje akva-parka u Bačkom Petrovcu biće zaposleno oko 500 ljudi.

Akva-park nalazi se na samom ulasku u Bački Petrovac, na putu ka Novom Sadu, od koga je udaljen 18 kilometara.

Sada je u funkciji šest hektara, a po završetku treće faze izgradnje prostiraće se na površini od 26 hektara. U parku se trenutno nalaze razni tobogani, bazeni za decu i odrasle, kao i dečje igralište i sportovi na pesku.

Direktor akva-parka je najavio da će u narednim fazama biti izgrađen olimpijski bazen, amfiteatar, zatvoreni bazeni i bungalovi, a tokom 2013. godine planiran je i završetak izgradnje hotela.

Svi bazeni obloženi su specijalnom podlogom iz Italije, koja onemogućava prisustvo bakterije u vodi koja izaziva pojavu legionarske bolesti, što je čest slučaj u ovakvim kompleksima.

U okviru kompleksa nalazi se fabrika vode kojom se napajaju bazeni i savremen prečistač otpadnih voda. Ceo sistem akva-parka povezan je sa centralnom zgradom, u kojoj se obavlja automatizovana kontrola tempereture i ispravnosti vode u bazenima.

Slovačko preduzeće "Akva term invest" specijalizovano za hidrogradnju do sada je izgradilo dva akva-parka u Evropi, a projektovalo je i akva-park u Bačkom Petrovcu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво