Читај ми!

Obeležen Dan Vojske Srbije

Dan Vojske Srbije obeležen u Leskovcu uz prisustvo državnog i vojnog vrha zemlje. Prvi put Dan vojske se obeležava 23. aprila, u znak sećanja na početak Drugog srpskog ustanaka 1815. godine.

U prisustvu državnog i vojnog vrha, u Leskovcu obeležen Dan Vojske Srbije. Svečanosti su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije, i vršilac dužosti predsednika Republike, Slavica Đukić Dejanović, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković.

General Diković čestitao je Dan Vojske svim profesionalnim pripadnicima oružanih snaga, civilima, vojnicima na dobrovoljnom služnju vojnog roka i građanima, istakavši da su između dva praznika svi zadaci Vojske Srbije uspešno realizovani.

Pripadnici vojske će i ubuduće izvršavati svoje zadatke, u skladu sa Ustavom, i samo na taj način VS može biti garant stabilnosti i bezbednosti svih građana Srbije i faktor jačanja uloge naše otadžbine u svetu, naglasio je načelnik Generalštaba. Samo uz poštovanje Ustava, Vojska Srbije će biti dostojan naslednik svojih slavnih predaka, rekao general Diković.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je Vojska Srbije uvek bila i jeste sastavni deo srpskog društva, njegova elita i predvodnik u napretku, a osnovi zadatak joj je obezbeđivanje mira i bezbednosti države i života svakog građanina.

"To nije samo ustavna obaveza, to je pre svega čast", istakao je Šutanovac, navodeći da bi se taj zadatak uspešno obavio započet je proces suštinske reforme koji je zahtevao zakonodavnu, organizacionu i funkcionalnu transformaciju u uslovima globalnih izazova i opasnosti za bezbednost.

"Naš najveći uspeh u tom procesu jeste profesionalizacija VS. Uspeli smo da stvorimo potpuno profesionalni sastav pripadnika vojske i podigli operativne sposobnosti, u potpunosti smo uspeli da odgovorimo na sve izazove, rizike i pretnje", naveo je Šutanovac.

Vojska Srbije je pokazala da, ravnopravno sa najmodernijim zemljama sveta, može da učestvuje u obezbeđivanju mira u multinacionalnim operacijama UN, "a od pre desetak dana i u misijama Evropske unije", istakao je ministar.

Predsednica Skupštine i v.d. predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je srpski vojnik je tradicionalno nosilac ogromne hrabrosti i ljubavi prema državi. Tradicija, veština i znanje, najsavremenija tehnika, koju koriste pripadnici VS, i poverenje građana u tu instituciju govore da su mir i bezbednost realnost i da će to i biti, istakla je Đukić Dejanović.

Defile i počasna paljba

Svečanost obeležavanja Dana Vojske počela je dočekom državne zastave i intoniranjem himne Srbije. Centrom Leskovca, potom su prodefilovali Motorizovani ešaloni Vojne policije, Specijalne brigade, Raketnih jedinica i mešovite Artiljerijske brigade.

Prikaz operativnih sposobnosti, uključujući i padobranski skok, demonstrirali su pripadnici Specijalne brigade. Jedinica Garde izvela je egzercir, tokom koga je prikazan veština rukovanja oružjem. Prikazan je i tehničko-taktički zbor naoružanja i vojne opreme, a Leskovac su nadletli avioni i helikopteri "Gazela", "Gama" "Super galeb", "Orao" i "Mig 29".

Sa obližnjeg brda Hisar, po naređenju načelnika Generalštaba VS, izvršena je počasna artiljerijska paljba iz šest oruđa.

Povodom Dana vojske, delegacija VS na čelu sa generalom Ljubišom Dikovićem i predsednikom Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije Dušanom Bajatovićem, položila je vence na grob Neznanog junaka na Avali.

Dan Vojske Srbije, od ove godine, obeležava se 23. aprila, na dan kada je 1815. godine u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Drugi srpski ustanak predstavlja temelj za stvaranje srpske države i srpske vojske, odnosno prvo "stajaće vojske" i ustanovljavanje Garde od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Kako je, po navodima hroničara, stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopaženo od turskih vlasti, Narodna skupština je ozvaničila naziv "soldati".

Uvode se prvi regruti, koji su ostali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu, a bile su ustanovljene i uniforme odnosno "mundiri".

Te prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak doveo je do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine, kao države sa punim ingerencijama i međunarodnopravnim subjektivitetom.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво