Selo brani decu

Svi žitelji sela Crvenče, kraj Pirota, traže da troje mališana, bez roditelja, ostane kod dede i babe. Ovih dana sa strepnjom očekuju odluku Centra za socijalni rad, po kojoj bi trebalo da budu smešteni u hraniteljsku porodicu.

Deca od četrnaest, deset i osam godina iz sela Crvenče kod Pirota, od rođenja žive kod babe i dede, po ocu.

Odlasku u hraniteljsku porodicu se protive i deca, i baba i deda, ali i meštani ovog sela, te su uputili apel za pomoć porodici Antić.

Ideja o hraniteljskoj porodici, za decu je neprihvatljiva, jer u kući babe i dede, kako kažu, imaju neophodne uslove za život, ali i ono što ima je mnogo važnije - njihovu ljubav.

Četrnaestogodišnja devojčica, sa suzama u očima, ističe da će baba i deda umreti od tuge, ako oni odu.

Deca ne žele u hraniteljsku porodicu, kažu da im je dobro kod babe i dede, koji ih čuvaju i brinu se o njima od rođenja.

Međutim, zakon je neumoljiv: baba i deda imaju 75, odnosno 79 godina, pa su iz centra za socijalni rad smatrali da zbog starosti, nisu više sposobni da brinu o troje dece.

"Kako smo ih do sada čuvali u ovim uslovima?", pita baba Viktorija Antić, očajna i uplakana. "A socijalno, ako se toliko brine za našu decu, neka da pomoć," kaže sedamdesetpetogodišnja starica.

Imajući u vidu da je decu majka odavno napustila, a da je otac umro pre godinu dana, formalno pravno rešenje je pronađeno - starateljstvo je dodeljeno tetki, a oni su i dalje ostali da žive kod babe i dede.

Tetka, Slavica Živković, poručuje socijalnim radnicima da pitaju decu kako se ona do sada brinula o njima, i kako ih je vaspitavala.

Nastojanja dece da ostanu u domu u kome su odrasli, podržavaju i meštani sela Crvenče, koji su potpisali peticiju i predali je centru.

Rade Nikolić, predsednik mesne zajednice sela Crvenče, ističe da će meštani osporiti svaki pokušaj da deca odu iz sela.

"Blokiraćemo put i prilaz selu", kaže Nikolić

U centru za socijalni rad u Pirotu, RTS je pokušao da sazna kakva će biti sudbina dece, međutim, direktorka Marija Vasić je na godišnjem odmoru, a u telefonskom razgovoru, rekla je da je postupak u toku, da stručni tim Centra radi na ovom slučaju i da će biti doneto najbolje rešenje za decu .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво