Читај ми!

"Hameri" za srpsku vojsku

Ministarstvo odbrane saopštilo da se u Americi privodi kraju izrada 21 oklopnog vozila "hamer" za potrebe Vojske Srbije.

U američkoj fabrici "AM General" privodi se kraju izrada 21 oklopnog vozila "hamer" namenjenog Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Donacija je rezultat dogovora Ministarstva odbrane Srbije i američkog Sekretarijata za odbranu, koji je pokrenuo ministar odbrane Dragan Šutanovac prilikom posete SAD u avgustu prošle godine.

Očekuje se da prva vozila stignu u Srbiju tokom leta, a primarna ideja Ministarstva odbrane i Generalštaba jeste da se vozila koriste za opremanje Specijalne brigade i obuku jedinica za angažovanje u mirovnim operacijama.

Stručnu i administrativnu podršku u postupku obezbeđivanja vozila pružile su Kancelarija izaslanika odbrane i Kancelarija za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD u Beogradu, dok su sredstva za nabavku oklopnih vozila obezbeđena iz pomoći koju je Vojska Srbije dobila od Američkog fonda za međunarodnu pomoć (FMF).

Ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović posetio je postrojenje fabrike "AM General" koje se nalazi u saveznoj državi Indijani i tom prilikom njeni predstavnici izrazili su zainteresovanost da posete kragujevačku fabriku "Zastava kamioni" kao potencijalnog partnera za proizvodnju "hamera" u Evropi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U Evropi postoji samo jedno postrojenje za proizvodnju "hamera", i to civilne varijante, u ruskom gradu Kalinjingradu na Baltičkom moru.

U Srbiji "hamere" koristi Protivteroristička jedinica Žandarmerije MUP-a Srbije, a jedan primerak vozila, koji je zarobljen od Amerikanaca tokom rata 1999. godine, izložen je ispred Vojnog muzeja na beogradskom Kalemegdanu.

Број коментара 49

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи