Читај ми!

Višak oružja opasnost za region

Srbija ima osam hiljada tona viška naoružanja i vojne opreme, a ceo region preko 160.000 tona. Veliki deo naoružanja predstavlja opasnost, a ne radi se o oružju i municiji koje je perspektivno, rekao ministar odbrane Dragan Šutanovac.

U regionu ima više od 160.000 tona viška naoružanja i vojne opreme, dok sama Srbija ima 8.000 tona, izjavio je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac nakon zasedanja ministara odbrane zemalja regiona o uništavanju viška naoružanja.

Šutanovac je na konferenciji za novinare rekao da višak naoružanja nije samo opasnost za građane, već i veliko opterećenje za vojske i države regiona.

"Ne radi se o perspektivnoj municiji, već o municiji koja u budućnosti može da izazove probleme, zato želimo da pomognemo i drugim zemljama regiona koje nemaju mogućnost da reše taj problem", rekao je Šutanovac.

"Srbija je ponudila kapacitete Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu za uništenje viškova naoružanja", rekao je Šutanovac i dodao da je veliki broj učesnika današnjeg sastanka u Beogradu prihvatio taj predlog.

Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okulić rekao je da u toj državi ima 18.500 tona viška naoružanja i da je problem što jedan deo te municije nije adekvatno uskladišten.

"Na svu sreću, za sada nismo imali problema, ali ako bi se nešto desilo, taj problem bi bio prekogranični", upozorio je Okulić.

Predstavnik NATO Frank Boland rekao je da Alijansa podržava napore zemalja regiona da unište viškove naoružanja i opreme.

Saradnja dobra za region

Na sastanku pod nazivom "Unapređenje stepena zajedničke saradnje u regionu za rešavanje pitanja viška naoružanja", učestvuju delegacije ministarstava odbrane Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Turske i Grčke, kao i predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije, NATO-a, OEBS-a, Regionalnog saveta za saradnju i Centra za bezbednosnu politiku "RAKVIAC".

Regionalna inicijativa Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi pokrenuta je na predlog Bugarske, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja jugoistočne Evrope u Sofiji 1996. godine. Srbija od 30. juna 2011. predsedava Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Na ministarskom nivou bili su predstavljeni Bugarska, Crna Gora i Turska, pa se sa ministrima tih zemalja posebno sastao srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac.

"Pored već utvrđenih interesovanja za saradnju u oblasti odbrane po pitanju obuke i vojnih treninga, postoji i zainteresovanost za saradnju u oblasti odbrambene industrije", rekao je Šutanovac, i najavio da će do kraja meseca biti potpisan ugovor o donaciji Turske vredne 10 miliona evra za rekonstrukciju i konverziju aerodroma Morava kod Kraljeva.

Odbrambena i bezbednosna saradnja jedan od najbitnijih vidova saradnje država regiona, poručio je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac na otvaranju sastanka.

Šutanovac je podsetio da je Srbija, nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, već počela da učestvuje u akcijama upravljanja krizama i u zajedničkoj bezbednosnoj politici Evropska unije.

"Integracija u EU je naš strateški cilj, a regionalna saradnja je jedan od stubova naše spoljne politike", rekao je Šutanovac i dodao da Srbija podržava evropske i međunarodne bezbednosne integracije svih suseda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи