Nov automobil, polov(ič)na oprema

Mnogi smatraju da je bolje kupiti novi nego polovni automobil. Međutim i novi automobil može da vam zada mnogo muke, naročito ako se ispostavi da niste dobili sve ono što ste platili.

Kada je kupio novi automobil, Bojan Kosovac iz Novog Sada nije ni slutio koliko će mu muka ta kupovina prirediti.

Bojan je bio siguran da, ako kupi novu "opel zafiru", nećete imati probleme ni muke sa majstorima niti mu se može desiti da nakon kupovine, otkrije da njegovo vozilo nema svu opremu koju je prodavac rekao da će dobiti.

Dva do tri meseca nakon isporuke, primetio je da se vozilo ponaša neuobičajeno prilikom oštrog prolaska kroz krivinu. "Tada sam prvi put posumanjao da ESP nije ni ugrađen u vozilo", navodi Kosovac.

ESP je sistem koji poboljšava stabilnost vozila. Po odluci Evropskog parlamenta, svi novi automobili prodati na tržištu Unije, od 1. novembra prošle godine moraju posedovati ESP.

Nakon što je primetio da mu nedostaje deo opreme, obratio se "MVM motorsu", ovlašćenom dileru "Opela", kod kojeg je kupio automobil.

Nadležni iz ove firme su potvrdili da Bojanovo vozilo nema ESP, uz napomenu da oni nisu krivi za grešku.

Prebacivanje odgovornosti

"Zastupnik je tu odgovornost pokušao da prebaci na 'Opelovu' kancelariju u Beogradu, tvrdeći da određeni kodovi preko kojih se isporučuje vozilo menjani mimo njihove saglasnosti", navodi Bojan.

Iz "Opelove" kancelarije u Beogradu su potvrdili da je do greške došlo zbog promene kodova i da kupac mora da reši problem sa dilerom.

Diler koji je prodao vozilo potpisuje ugovor sa kupcem i samo diler može da preduzme korake da bi se otklonio eventualni problem. "Opel" u ovakvim situacijama može da ima samo savetodavnu ulogu, ali nema mogućnost direktne reakcije jer su dileri samostalna pravna lica, poručili su iz "Opelove" kancelarije.

Koliko problema mogu imati kupci novih vozila dobro ilustruje Bojanova situacija, jer je "MVM motors" u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Prema podacima NBS-a, čak 13 računa tog preduzeća je blokirano.

Bojan je tužio Opelovog distributera, ali ako "MVM motors" ode u stečaj, čak i ako kupac dobije spor šanse da bilo šta naplati su minimalne.

Loša politika proizvođača

Potrošački savetnik je istražio kako su organizovane distrubitivne mreže drugih proizvođača automobila. Ispostavilo se da većina posluje na sličan način kao i "Opel". To znači da svako ko se nađe u situaciji gde je došlo do greške u isporuci može doživeti nevolje slične Bojanovim.

O toj temi ni jedan diler automobila nije želeo da govori javno, međutim, nezvanično kažu da ih proizvođači nekorektnom poslovnom politikom dovode u tešku situaciju.

Po tvrdnjama dilera, zarada po prodatom vozilu je, uglavnom, između od 250 i 500 evra.

Sa druge strane, u slučajevima sličnim Bojanovom ispada da, ako sud presudi, diler mora o svom trošku da zameni auto koji košta preko 19.000 evra, čak i ako nije isključiv krivac.

Zbog izrazito slabe prodaje novih automobila, većina proizvođača nema interes da u Srbiji samostalno organizuje prodaju, već distribuciju obavljaju preko većeg broja nezavisnih pravnih lica.

Potrebno je da se pri kupovini novog automobila kupci dobro raspitaju ko stoji iza garancije, šta garantuje proizvođač, a šta diler.

Bojan kaže da je predložio da vrati automobil koji je kupio odnosno da doplati razliku u ceni za novij model, u skladu sa padom vrednosti cene vozila od trenutka od kada je preuzeto.

"Pošto se u međuvremenu pojavio novi model 'opel zafire', predložio sam da uzmem taj novi model sa određenom opremom i doplatim razliku između vrednosti vozila koje sam kupio i tržišne vrednosti tog novog vozila koje bi iznosilo sedam do sedam i po hiljada evra", navodi Bojan.

Opelova kancelarija u Beogradu nam je zvanično potvrdila je diler Bojanu predlagao više opcija kako bi mu kompenzovali to što je platio ESP, a nije mu isporučen.

Kupcu je ponuđeno da se u protivvrednosti odrade servisi (kada za to dođe vreme) ili neka druga usluga u zavisnosti od dogovora. Na žalost, kupac na to nije pristao, kažu u "Opelovoj" kancelariji.

Dodatni problemi

Bojan je podneo i tužbu, ali tu priči nije kraj jer, kako tvrdi, na vozilu postoji još problema.

Naime, njegova "zafira" ima dizel motor opremljen DPF uređajem koji prečišćava izduvne gasove. Kako Bojan tvrdi, taj uređaj ne funkcioniše kako treba.

"Primetio sam posle pređenih 400 kilometara da auto odjednom uključuje kompresor, što drastično podiže potrošnju. U prvi mah nisam obraćao pažnju na tu pojavu, ali posle 15 dana otišao sam u servis, gde sam prvi put čuo za nešto što se zove regeneracija čestica čađi", objašnjava Bojan.

Prema Bojanovim rečima, na njegovom automobilu regeneracija se pokreće neuporedivo češće nego što bi trebalo.

Međutim, nadležni iz "Opelove" kancelarije tvrde da do učestalih regeneracija ne dolazi do zbog nekog njihovog propusta.

Kako su saopštili iz "Opelove" kancelarije, rekuperacija nema veze sa njihovim vozilima i dešava se jednako često kao i kod drugih proizvođača, a nastaje pre svega zbog lošeg goriva i ne pridržavanja uputstva za upotrebu od strane kupaca.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво