Zračenje kao prevara

Loš uticaj podzemnih voda i električnih zračenja u stanovima nemaju potporu u naučnom istraživanju. I pored toga, pojedinci pokušavaju da, nudeći proizvode protiv zračenja, zarade prevarom.

Ubacivanje reklamnih materijala u poštansko sanduče, slanje pisama na ime vlasnika stana, kao i telefonski pozivi i dolazak na kućnu adresu neke su od metoda koje koriste prodavci kako bi što lakše došli do kupaca. Penzionerima se nudi kupovina na rate, pa čak i "zdravstveni" pregledi.

Penzionerka Janja Stanković primila je telefonski poziv od čoveka koji je rekao da zove iz Penzionog fonda i obavlja zdravstvene preglede. Da je u pitanju radiestezijski pregled, odnosno merenje zračenja u stanu, shvatila je kada je došao i ponudio da pregleda stan zbog podzemnih voda i električnih zračenja.

"Ispalo je da u celom stanu nemaš gde sa staneš, a ne da legneš", kaže Janja i dodaje da joj je, posle merenja, čovek ponudio da kupi magnetnu prostirku od 800 evra na tri rate, preko administrativne zabrane.

"Ubeđivao me je jedno 15 minuta. Podmetao je neke jastučiće, pa je opet onaj aparat preko tih jastučića stavljao. Onda se on ne kreće se, a kad skine jastuče a skazaljka počne da leti. On, onda, kaže 'Gledajte na čemu vi spavate'", prepričava Janja Stanković.

Stručnjaci napominju da zaračenja u stanovima, koja mere oni koji žele da vam prodaju magnetne prostirke, u stvari ne postoje. Da takva merenja, i pronalaženja tzv. Hartmanovih, Kirijevih linija i čvorova i zračenja podzemnih voda nemaju potporu u naučnom istraživanju, niti su instrumenti kojima se ona mere verifikovani.

"Moj utisak je da ljudi žele da uzmu pare onim osobama koje su, možda nekim sticajem okolnosti,u nevolji", kaže profesor doktor Miroslav Starčević, iz Geodetskog zavoda. Oni koji boluju od nečega i žele na neki način da se izleče ovim metodom sigurno neće uspeti, ističe Starčević.

U Penzionom fondu potvrđuju da penzionerima omogućavaju da plaćaju na rate, ali ih pozivaju da budu oprezni.

"Nikoga nismo ovlastili, niti smo sa bilo kime napravili dogovor da u naše ime nastupa, zove penzionere ili ih, na bilo koji način, uznemirava. Molimo penzionere da se, u takvim situacijama, obrate fondu kako bismo sa takvim firmama prekinuli saranju", kaže Jelica Timotijević iz PIO fonda.

Neke od firmi koje se bave prodajom magnetnih prostirki, tvrde da imaju sertifikat Ministarstva zdravlja o njihovoj zdravstvenoj bezbednosti. U Ministarstvu, međutim, navode da nikada nikome nisu izdali sertifikat, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи