Читај ми!

Dan kada je oboren "nevidljivi"

Pre tačno 13 godina legendarni raketaši 250. Brigade VS oborili su američki lovac "F-117A". Brigada je tog dana postala najpoznatija na svetu, rekao Dragan Šutanovac prilikom obeležavanja godišnjice.

Pripadnici 250. Raketne brigade Vojske Srbije za protivvazduhoplovna dejstva, obeležili su 13 godina od obaranja američkog "nevidljivog" lovca bombardera "F-117A" dok je bio u akciji NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Uz tradicionalno sečenje torte, u penziju je ispraćen i potpukovnik Senad Muminović, član posade koja je oborila tu letilicu u 20.42, u vojvođanskoj ravnici, u selu Buđanovci.

Obeležavanju godišnjice obaranja aviona prisustvovao je i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je istakao da je 250. Raketna brigada od toga dana postala najpoznatija brigada u svetu.

"Imali ste priliku da se u najtežim okolnostima pokažete i da oborite do tada takozvani nevidljivi avion i da srušite jednu veliku misteriju koja je postojala za avione 'stelt' tehnologije", rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane naveo je da je, "pored toga što je to vreme bilo užasno teško za građane Srbije i Jugoslavije i što je bilo veliko stradanje, to verovatno jedini trenutak koji nas vezuje za to vreme, a za koji možemo da kažemo da ne želimo da ga zaboravimo".

"Sve ostalo je bilo teško i velika razaranja koja su se desila su zaista bila neprimerena, a pogotovo zločin koji je izvršen nad ljudima", istakao je Šutanovac.

Šutanovac je zahvalio pripadnicima te jedinice, koja u novembru obeležava pet decenija postojanja, što su ga pozvali, istakavši da je došao kao prijatelj brigade, a ne kao ministar odbrane.

Pripadnici brigade poklonili su Šutanovcu i komandantu vojnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Ranku Živaku majice sa amblemom brigade.

"F-117A" oborio je 3. Divizion 250. Brigade protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Pilota Dejla Zelka su evakuisale američke snage. 

Bivši i sadašnji pripadnici jedinice svake godine, na današnji dan, obelžavaju obaranje tog američkog aviona čiji se ostaci čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара